Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Sömnexperten: Stirra dig inte blind på åtta timmars sömn

Släpp stressen över att du inte sovit åtta timmar. Sömnforskaren Helena Schiller förklarar varför sömnkvaliteten är minst lika viktig.

Text: Helena Schiller - 20 september 2017
Annons

Sover du för lite under perioder? Försök undvika att stressa upp dig, oron gör nämligen bara situationen värre.

Jag kan dessutom trösta dig med att sömn inte bara handlar om längd – utan även om kvalitet.

Det rapporteras ideligen om hur viktigt det är att sova mellan 7 till 8 timmar per natt för att fungera normalt och ha hälsan i behåll.

Och visst är det så att långa perioder av kort sömn – sex timmar eller mindre – korrelerar med högre risk för olyckor, mental ohälsa och vissa sjukdomar. Detta är så klart oroande. Men att skrämmas är ingen bra idé om man strävar efter att hjälpa människor sova bättre. Oro och stress gör inte bara att vi får svårt att somna eller att vi vaknar två timmar innan vi egentligen borde, det stör även sömnkvaliteten. Och bra sömnkvalitet är otroligt viktigt. I vissa fall kanske ännu viktigare än själva sömnlängden.

Enkelt förklarat kan bra sömnkvalitet likställas med sömn som innehåller mycket djupsömn.

Det är under djupsömnen som kroppen återhämtar sig och bygger upp den energi vi gjort av med under dagen. Bra att veta är att djupsömnen främst infinner sig i början av sömnen, eftersom det är då sömnbehovet är som störst. Har vi alltså sovit i 4-5 timmar är vårt behov av djupsömn i stort sett tillgodosett.

Har vi dessutom sömnbrist, ser kroppen faktiskt själv till att ta igen den förlorade sömnen i form av mer djupsömn. Vi går då snabbare ner i djupsömn och stannar kvar där lite längre vid varje sömncykel. Om ingenting annat stör oss, får vi alltså en högre sömnkvalitet efter nätter med sömnbrist. Oftast utan att vi vet om det.

Detta betyder inte att vi nödvändigtvis sovit igen antal timmar, men att vi tagit igen mängden djupsömn. Vilket kan vara värt att tänka på när vi ligger där i sängen och våndas över att vi inte kan somna.

Annons