ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hon slutade aldrig att skildra den amerikanska södern

Carson McCullers i sitt hem i Columbus 1941.
Carson McCullers i sitt hem i Columbus 1941. Foto: TT

Den amerikanska författaren Carson McCullers var en mästare på det korta formatet. Maja Thrane läser sju nyöversatta noveller där varje ord är vägt på guldvåg.

Maja Thrane
Publicerad
Annons

Carson McCullers var endast tjugotre år gammal när hon 1940 utkom med sin första roman ”Hjärtat jagar allena”. Men på något vis är det en redan fullfjädrad författare som beskriver den dövstumme John Singer och den säregna dragningskraft han utövar på de människor som kommer i hans väg. Som om McCullers redan, liksom Monika Fagerholm skrev i förordet till den svenska nyutgåvan för några år sedan, hade skapat sig fullt tillträde till sitt mentala rum, denna plats där ”dröm och verklighet går in och ut ur varandra”, så att hon på frågan hur många dövstumma hon känner flauberskt kunde svara: ”Inte en enda. Men jag känner John Singer.”

McCullers lämnade tidigt den amerikanska södern ”där själen ruttnar av leda”, men hon slutade aldrig att skildra dess sömniga städer där ingenting händer, samtidigt som man har den där stickande känslan av något annalkande.

Laddar…