”Vuxna har en tendens att inte lyssna – barns röster räknas"

”Det är det finaste betyget man kan få att barn lägger så mycket kraft, energi och uppfinningsrikedom för att de vill se mer av ’Geografens testamente’”, säger Henrik Ahnborg, som skrivit ­manus, regisserat och även spelar Ingenjör Mortensen. På bild med Liam och Clara.
”Det är det finaste betyget man kan få att barn lägger så mycket kraft, energi och uppfinningsrikedom för att de vill se mer av ’Geografens testamente’”, säger Henrik Ahnborg, som skrivit ­manus, regisserat och även spelar Ingenjör Mortensen. På bild med Liam och Clara. Foto: Ari Luostarinen

Femteklassarnas kamp för att rädda ett tv-program växte och de fick med sig 700 skolor i hela Sverige. ”Vi lärde oss att inte ge upp”.

Mia Sjöström
Publicerad

I ett helt år kämpade de – klass 5A och 5B från Edsboskolan i Huddinge – för att det skulle bli en tredje säsong av tv-programmet ”Geografens testa­mente”. De hade tittat på de första två säsongerna under sina geografilektioner i skolan och tyckte att det var ett kul och spännande sätt att lära sig geografi på.

–  Vi gillade serien och skickade ett mejl till UR (Utbildningsradion) om att vi ville ha en tredje säsong, säger eleven Clara.

Det var när de fick höra att UR inte skulle göra en tredje säsong som de bestämde sig för att ­börja kämpa för att rädda programmet.

–  Vi var alla eniga om att göra något åt det. Vi startade en blogg, en facebooksida, ringde ”Lilla Aktuellt”. Det växte och blev större och större, säger ­Clara.

”Eleverna har blivit ostoppbara efter det här. De har samlat in pengar till Röda korset, till flyktingar i Syrien och till sin egen klassresa”, säger läraren Maria Wiman, tillsammans med elever från klass 5A och 5B från Edsboskolan i Huddinge. Foto: Ari Luostarinen

Eleverna har även varit och ­debatterat frågan på UR, ringt kulturministern och medverkat i olika tv-program.

–  Vi fick också jättemånga and­ra skolor med oss, ungefär 700, säger eleven Liam.

Under sin kamp lärde de sig hur samhället fungerar, hur man kan påverka, hur man når ut och får folk med sig.

–  Vi lärde oss att inte ge upp. När jag ringde en tidning och frågade om de kunde skriva om vår kamp så skrattade de. Det kändes inte bra och vi förstod verkligen att de inte tar barn på allvar. Men vi struntade i det. ­Senare hörde den tidningen av sig och ville skriva om oss, för de hade läst om oss i andra tidningar, säger Clara.

De förklarar att kampen i början handlade om att rädda ett ­tv-program, men det växte och började handla mer om vad barn kan förändra.

–  Vuxna har en tendens att inte lyssna på barn och att inte ta oss på allvar. Men barns röster räknas, säger Clara.

En debattartikel de skrev i en tidning börjar: ”Vi är bara 12 år. Redan nu kommer många av er att sluta läsa. Det finns en tendens i samhället att se ner på oss barn, att inte ta oss på allvar. Det är som att det vi tycker och tänker inte riktigt räknas!”

–  Många trodde att det var vår lärare som skrev och gjorde allt, inte vi. Men vi gjorde allt själva. Vi tog ansvar för kampen även om vi så klart fick hjälp, hon är ju vår lärare, säger Clara.

–  Vi ville själva, hon tvingade oss inte, säger Liam.

–  När vi väl fick reda på att det skulle bli en tredje säsong så kändes det som om vi hade bevisat att barn kan göra skillnad, säger Clara.

Nu är den tredje säsongen inspelad och klar. Den har precis börjat visas på tv och de kämpande femteklassarna – som nu går i sjuan – får äntligen se den.

–  Det kommer att kännas bra att se den. Det här är något som vi har kämpat för så länge och det är vår förtjänst att den finns, säger Liam.

–  När man jobbar på det här sättet kommer man ihåg att man har gjort något på riktigt. Det är inte som ett NO-prov, sånt glömmer man bort, det här är ett ­minne som finns kvar, säger Clara.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons