Nye balettchefen bjuder in internationella koreografer

Kungliga Balettens nye chef Nicolas Le Riche har presenterat säsongen 2018-2019. Det blir såväl klassiker som nya verk av internationella koreografer.

SvD
Publicerad
Nicolas Le Riche, Kungliga Balettens chef.

Nicolas Le Riche, Kungliga Balettens chef.

Foto: Carl Thorborg
Annons

Säsongen öppnar med Marcia Haydées version av den klassiska sagan ”Törnrosa”. Därefter kommer ett exklusivt program som består av tre internationella koreografer: Först ut är Angelin Preljocaj som får i uppdrag att kreera ”Annunciation”; stjärnskottet Lukas Timulak kommer att skapa ett visuellt verk för Kungliga Baletten, och legendaren Jiri Kylian får i uppgift att återskapa ”Wings of Wax”.

I samband med jul- och nyårshelgerna blir det nypremiär för en älskad klassiker: ”Petters och Lottas” äventyr i Pär Isbergs hyllade ”Nötknäpparen”. Efter det kommer Serge Lifars berömda ”Suite en blanc” att visas tillsammans med ett verk av koreografen Jérémie Bélingard. Våren 2019 återkommer Wim Vandekeybus ”PUUR” på repertoaren. Det är ett verk kring temat folkmord. Säsongen avslutas med en ny helaftonsbalett, ännu utan titel, skapad av koreografen Jiri Bubenicek. Det är en nyklassisk berättelse som hämtar inspiration från Kafkas dystopiska värld.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons