Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Barn som gör hemmasysslor blir mer framgångsrika

Foto: Kungahuset.se

Gå ut med soporna, ta ett varv med dammsugaren eller putsa matsilvret. Forskning från Harvard University visar att du helt enkelt gör ditt barn en tjänst om de får hjälpa till hemma.

Text: SvD Perfect Guide - 7 januari 2018
Annons

Det är nog få barn som kommer hoppa högt av glädje om du ber dem att hjälpa till med disken eller städa mer än sitt egna rum. Men nu berättar forskaren och författaren Julie Lythcott-Haims att barn som gör hemmasysslor helt enkelt blir mer framgångsrika.
– Genom att låta dina barn hjälpa till hemma med att exempelvis ta ut soporna eller tvätta, inser de att de kommer att behöva jobba i livet för att vara en del av livet. Om barn inte tar hand om disken betyder det ofta att någon annan gör det åt dem. Det innebär att de både blir befriade från själva arbetet och från att lära sig att var och en måste arbeta för att bidra till förbättring, säger hon till Tech Insider.

Julie Lythcott-Haim – vars forskning är hämtad från en studie vid Harvard University – tror också att barn som växer upp med sysslor kommer vara bättre anställda. Dels för att de har kompetens att samarbeta – men också för att de kommer visa mer empati mot andra och kan samtidigt kan arbeta självständigt.

Så sluta att ha dåligt samvete för att du låter barnen hjälpa till i hemmet, du gör både dom och dig en tjänst!

Bild: Kungahuset.se

Annons