Orden som formade SverigeExtremt svenskt att betrakta nationalism som smuts

Föredrar du hockey framför Söderberg? Har du en torshammare runt halsen? Det ser ut som om Åsbrink vill rycka undan mattan för nationella chauvinister, skriver Håkan Lindgren om boken ”Orden som formade Sverige”.
Föredrar du hockey framför Söderberg? Har du en torshammare runt halsen? Det ser ut som om Åsbrink vill rycka undan mattan för nationella chauvinister, skriver Håkan Lindgren om boken ”Orden som formade Sverige”. Foto: Pako Mera/REX / PKD

Typiskt svenska företeelser och uttryck som ishockey och ”sommaren är kort” analyseras i ”Orden som formade Sverige”. Håkan Lindgren hittar faktafel, men har framför allt invändningar mot det alltför skarpa avståndstagandet mot alla former av nationalism.

Publicerad
Elisabeth Åsbrink är journalist och författare, född 1965, bosatt i Stockholm och Köpenhamn. 

Elisabeth Åsbrink är journalist och författare, född 1965, bosatt i Stockholm och Köpenhamn. 

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Annons

Om det är en typiskt svensk reaktion vet jag inte, men ”Orden som formade Sverige” gjorde att jag behövde leta upp en artikel av Malcom Kyeyune och läsa den på nytt. På sin sajt Power & politics skriver Kyeyune att den belåtna svenska nationalismen numera går ut på att ta avstånd från allt som påminner om nationalistiska föreställningar. Nationalism är smuts och har ingen plats i ett modernt samhälle. Elisabeth Åsbrinks bok fogar in sig i denna mycket svenska tradition.

Impulsen till boken, sade Åsbrink i SVT:s ”Kulturveckan”, var att hon tyckte att alla hade fel, från SD till de som menar att svenska värderingar inte finns. ”Orden som formade Sverige” består av korta texter om välkända företeelser (personnummer, avundsjuka) och fraser (”sommaren är kort”), från vikingatiden fram till metoo. ”Jag ser dem som pixlar i svensk självbild”, skriver hon om de saker hon har valt att ta upp. Och nästan varje gång kommer hon fram till att självbilden är falsk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons