”Vi är inte vinstdrivande, vi arbetar för värden: bildning och folkbildning. Jag är stolt och glad över det. Men när jag tackade ja till rollen som ständig sekreterare var jag inte beredd på att en kris som denna skulle kunna dyka upp”, säger Sara Danius, ständig sekreterare Svenska Akademien sedan 2015.
”Vi är inte vinstdrivande, vi arbetar för värden: bildning och folkbildning. Jag är stolt och glad över det. Men när jag tackade ja till rollen som ständig sekreterare var jag inte beredd på att en kris som denna skulle kunna dyka upp”, säger Sara Danius, ständig sekreterare Svenska Akademien sedan 2015. Foto: Lars Pehrson

Sara Danius: Vi har gjort ett fel, ett allvarligt fel

Hur mycket visste Svenska Akademien om anklagelserna mot ”kulturprofilen” Jean Claude Arnault? När SvD:s Sam Sundberg intervjuar Danius, Wästberg och Engdahl går meningarna isär. Här är historien om hur Litteratursveriges mäktigaste institution hamnade i en existentiell kris.

Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius har allas ögon på sig. Horace Engdahls, Peter Englunds, Lars Gyllenstens, Nils von Rosensteins och förstås kung Gustav III:s.