"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå". Om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritikVår dumhet är problemet – inte sociala medier

Jack Werner, journalist och föreläsare, är född 1989. 2014 lanserade han och två kollegor satsningen Viralgranskaren, som fick Stora journalistpriset. Han är programledare för SR-podden Creepypodden, om moderna spökhistorier.
Jack Werner, journalist och föreläsare, är född 1989. 2014 lanserade han och två kollegor satsningen Viralgranskaren, som fick Stora journalistpriset. Han är programledare för SR-podden Creepypodden, om moderna spökhistorier. Foto: Gabriel Liljevall

Jack Werners nya bok handlar om källkritik, fejkade nyheter – och människans kroniska dumhet. Vi lierar oss med vissa, tar avstånd från andra och skvallrar om alla. Så har det alltid varit. Och så är det även i en digital era.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Journalisten Jack Werner tar ett steg tillbaka från nyhetsflödet och riktar in sig på källkritik. Bokdebuten ”Creepypasta” (2014) samlade virala spökhistorier. Nu tar han ett större grepp kring desinformation, propaganda och rykten som delas på sociala medier eller lyfts upp till nyhetsnivå.

I sextio kapitel utgår Werner från konkreta exempel, som sätts in i sin kontext och ägnas en kort analys. Urvalet spretar, vilket har den positiva effekten att Werner utan alltför många upprepningar kan täcka in en stor del av det digitala ekosystemet. Det märks att de vandrande sägnerna i Bengt af Klintbergs ”Råttan i pizzan” är en inspirationskälla; Werner ser nätmyter som ett exempel på just folklore.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons