Telia vill fortsatt köpa TV4 trots regeringens protester
En sak skulle kunna stoppa affären: oenighet om priset. Enligt uppgifter till SvD kommer Telia Company inte bry sig om eventuella protester från regeringen när det gäller köpet av TV4.
– I Telia är det styrelsen som bestämmer, säger bolagets kommunikationsdirektör Peter Borsos.

Vad vill Bonnier med Teliaaffären?
Trots att huvudägaren, staten, är skeptisk till köpet av Bonnier Broadcasting, med bland annat TV4 och CMore, är Telia fast beslutet att gå vidare med miljardaffären, enligt en källa med god inblick i förhandlingarna.
Planen är fortfarande att presentera en affär före midsommar.
– Förhandlingarna fortsätter enligt plan. Det som skulle kunna sätta käppar i hjulet nu är priset, säger SvD Näringslivs källa.
Tidigare har ett prisspann på mellan 10 och 12 miljarder kronor nämnts. Det kan dock bli svårt för Bonnier att övertyga Telia Company att betala så mycket som 12 miljarder.
Det är uppenbart att Telias vd Johan Dennelind är inne i en hektiskt tid. I förra vecka ställde han, på kort varsel, in en viktig middag på SEB. Även om det inte sades rakt ut var den allmänna uppfattningen att det var förhandlingarna med TV4 som krävde Johan Dennelinds fulla uppmärksamhet.
Det Telia Company vill komma åt med köpet av Bonnier Broadcasting är innehåll – i det här fallet främst TV4. Planen ska vara att erbjuda Telias abonnenter ett unikt innehåll baserat på de program som TV4 har i dag.
Genom att kunna erbjuda just unikt innehåll är tanken att Telia ska få en konkurrensfördel gentemot de andra operatörerna.
Men köpet skulle också omfatta CMore och finländska MTV. Båda är förlustaffärer med mer tveksamt värde för köparen.
SvD har tidigare kunnat avslöja att regeringskansliet är skeptiskt till planerna på ett köp av Bonnier Broadcasting. Staten ser hellre att Telia Company använder pengarna för en extra utdelning.
Svenska staten är dock en osedvanligt passiv ägare. Trots att man med sina 37 procent av röster och kapital är den klart dominerande ägaren har staten ingen representant i styrelsen. Statens inflytande sträcker sig i stället till att vara ordförande i företagets valberedning.
Staten har i stort sett aldrig lagt sig i bolagets dagliga verksamhet och enligt en källa räknar styrelsen kallt med att staten även nu håller fingrarna borta.
Några formella möten mellan Telia och regeringskansliet har inte hållits och uppenbarligen finns inga planer på att inhämta tillstånd från staten innan en eventuell affär offentliggörs.
– För oss är det viktigt att följa de ägarstyrningsregler som finns. Det innebär att vi alltid ger identisk information till samtliga aktieägare. Vi ger ingen selektiv information, säger Peter Borsos, kommunikationsdirektör på Telia Company.
– I Telia som i alla andra bolag är det styrelsen som bestämmer, säger han.
Så länge som regeringskansliets missnöje begränsar sig till läckor och antydningar är det tydligt att Telia Companys styrelse är beredd att köra över sin huvudägare.
Om den ansvarige ministern Mikael Damberg (S) verkligen vill stoppa affären måste han i så fall kalla till en extra stämma eller i vart fall göra klart att staten på sikt kommer att avsätta en trotsig styrelse på nästa stämma.
Både Bonnier AB och Telia Company har tidigare bekräftat att samtal pågår mellan de båda företagen. Vare sig Telia eller Bonnier ville på måndagen kommentera de nya uppgifterna.
”Vi har inget att tillägga. Vi får återkomma när det finns mer att berätta”, skriver Bonniers kommunikationschef David Salsbäck i ett sms till SvD Näringsliv.
Andra ägargrupper runt Telia, med ett marknadsvärde på 185 miljarder, avvaktar förhandlingarna.
Det finns både skeptiker och de som tror på en affär.
– Glömt inte bort att Johan Dennelind har full rätt att genomföra den här affären. En affär på 12 miljarder är inte en stämmofråga för Telia, säger en person i ägarleden och fortsätter:
– För vår del handlar det om priset. 15 miljarder är säkert för dyrt, 10 miljarder kanske kan bli bra. Det är uppenbart för oss att om Telia ska fortsätta att utvecklas och inte bara bli en utdelningsaktör, måste ledningen agera på något sätt.
Flera källor som SvD varit i kontakt med utgår från att det trots allt finns en dialog mellan Telia och näringsminister Mikael Damberg, även om det inte sker via formella kanaler och bokade möten.