Bästa sommarläsningen – 17 boktips för alla smaker

Redo för hängmatta och semestertider? Bunkra upp med läsning.
Redo för hängmatta och semestertider? Bunkra upp med läsning. Foto: Christine Olsson/TT

Läsa på plattan, i pocket eller lyssna på ljudbok? Sveriges främsta bokslukare tipsar om titlarna du inte får missa i sommar och i vilka format de bör läsas. Deckare, diktsamlingar och dystopier – allt finns med på listan.

Uppdaterad
Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

1 / 5

E-böcker tynger inte resväskan

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hej Sebastian Lönnlöv, litteraturkritiker och skolbibliotekarie. Hur läser du helst böcker just nu?

– Alla format, för att verkligen maxa lästiden! Ljudbok när jag promenerar, diskar och städar. E-bok för att kunna packa hundratals böcker utan att resväskan blir tung. Pappersbok för avslappnat lata sommarstunder, pocket eller inbundet kvittar.

... och vilka titlar vill du tipsa om?

– Som pappersbok vill jag tipsa om Jonas Bruns ”Ingenting jämfört med dig”, en intensiv sommarpassion med mörka drag. Som ljudbok passar Mohsin Hamids ”Exit väst”, som med magisk realism berättar om krig, flykt, kärlek och vardag.

– Poesi gör sig bra i e-boksform, även på små mobilskärmar. Nino Micks diktsamling ”Tjugofemtusen kilometer nervtrådar”, om att forma en man och skriva en bok, är ett måste!

De senaste åren har jag allt mer gått över till att läsa e-böcker och det har blivit mitt absoluta favoritformat.

Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

2 / 5

”Det är så smidigt med läsplatta”

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hej Linda Odén. På bloggen Enligt O skriver du gärna om ungdomsböcker. I vilket format läser du helst nu?

– De senaste åren har jag allt mer gått över till att läsa e-böcker och det har blivit mitt absoluta favoritformat. Det är så smidigt med läsplatta.

Vilka böcker rekommenderar du till unga läsare?

– Bäst i år är nog ”Comedy queen” av Jenny Jägerfeld. Den handlar om Sasha som är tolv år och just mist sin mamma.

– Jag vill också rekommendera ”Finns det björkar i Sarajevo?” av Christina Lindström som utspelar sig i Göteborg och handlar om en ganska komplicerad syskonrelation.

– Själv ser jag fram emot att läsa ”Inuti huvudet är jag kul” av Lisa Bjärbo, som jag tycker skriver riktigt bra böcker.

Man skapar ju boken i ens inre när man läser.

Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

3 / 5

”Dikter funkar skitdåligt som ljudböcker”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hej Täppas Fogelberg som programleder Fogelbergs Ljudbokspodd på Sveriges Radio. Några titlar som du skulle vilja nämna inför sommaren?

– Gillian Flynns ”Vassa föremål” är grym, och det är Anna Maria Käll som läst in den. Hon läser ganska neutralt och det tycker jag är jätteskönt. Berättelsen är tillräckligt stark som den är. En deckare, men inget pang-pang, utan psykologisk insiktsfull och äckligt spännande.

–”Romanerna om Patrick Melrose” av Edward St Aubyn. Fruktansvärd historia om en av västerlandets rikaste familjer som utnyttjar en pojke å det grövsta, som dessutom bygger på verkliga händelser. Den är otroligt bra och är inläst av en annan favorit, Magnus Roosman.

Uppläsare spelar stor roll?

– Ja. Jag tycker inte om när uppläsaren står i vägen för texten med dramatiska uppläsningar. För man skapar ju boken i ens inre när man läser.

Vad funkar inte i ljudboksformat ?

–Dikter funkar skitdåligt som ljudböcker. Tyvärr alltså. Jag kanske kan göra något undantag för Tranströmer.

När det gäller fysisk bok kontra digital så kämpar jag för att göra övergången.

Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

4 / 5

Vanliga böcker ligger bäst i handen

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hej Conny Palmkvist, journalist på sajten Boktugg som bevakar bok- och förlagsbranschen. Hur föredrar du att läsa böcker just nu?

– När det gäller fysisk bok kontra digital så kämpar jag för att göra övergången, men det går inget vidare. Jag redigerar manus digitalt och läser dem på min platta, men annars blir det vanliga böcker. Det är något med hur de ligger i handen.

Vilka böcker vill du tipsa unga läsare om i sommar?

– ”Allt ska brinna” av Sofia Nordin. En bok om symbiotisk vänskap, politik och mental ohälsa som kryper innanför huden.

– ”Children of Blood and Bone: Solstenen” av Tomi Adeyemi. En bok skriven med en stor dos innerlighet. Och så befriande att läsa en bok med karaktärer som inte faller inom ramarna.

– All bra skräck, fantasy och science fiction handlar om vad det innebär att vara människa. I ”Dread Nation” av Justina Ireland som utspelar sig i 1880-talets Maryland har de döda återuppstått. Jane går i skola för att lära sig ta död på dem. En bok om ras, identitet och förtryck.

Vi tycker att unga människor inte behöver oroa sig för att vuxenböcker är för svåra.

Karl Melander/TT
Foto: Karl Melander/TT

5 / 5

”Vem vill inte bli skraj på väg till dasset?”

Foto: Karl Melander/TT

Hallå där, Karin Jihde och Peppe Öhman som gör podcasten Mellan raderna. Vilket format för läsning väljer ni?

– Vi är överens om att den fysiska boken ger störst läsnjutning, men i praktiken läser vi sällan såna. Karin lyssnar på ljudböcker medan hon åker kollektivt, tränar och lagar mat. Peppe tycker att ljudböcker är sövande och använder dem för att bota jetlag. Är det en bok hon verkligen vill fördjupa sig laddar hon ned den på sin Kindle-läsplatta.

... och vilka titlar vill ni tipsa unga läsare om?

– Vi tycker att unga människor inte behöver oroa sig för att vuxenböcker är för svåra. På samma sätt kan vuxna få ut mycket av att läsa om klassiska barnböcker tillsammans med barnen, varför inte ”Bröderna Lejonhjärta” i nytryck med illustrationer av Jesper Waldersten?

– För både unga och vuxna rekommenderar vi Yaa Gyasis ”Vända hem”, som handlar om slavhandeln från Västafrika till USA och dess konsekvenser. Och bland floran av sommarspänning med och för unga huvudpersoner tycker vi att Camilla Grebes ”Husdjuret”, samt ”Kvinnan i fönstret” av AJ Finn, sticker ut.

– För ljudboksälskare tipsar vi om ”Norra Latin” av Sara Bergmark Elfgren inläst av Nina Zanjani.

– Skräcksugna läsare kan välja ur John Ajvide Lindqvists novellsamling ”Våran hud, vårat blod, våra ben”. Vem gillar inte att bli lite nervös på väg till utedasset i sommarnatten?

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons