ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Resa

Alexander Pärleros: ”Härligt att se vilda djur i sitt rätta element”

Poddaren Alexander Pärleros äter meze i Marbella, går upp tidigt för att se giraffer i Tanzania och reser till Ödeshög för att läka.

Text: Elin Liljero Eriksson - 28 november 2019
Annons

Ngorongoro Crater National Park, Tanzania

Foto: Alamy

För några år sedan besökte jag Ngorongoro Crater i Tanzania. En tidig morgon såg jag både lejon, noshörningar och giraffer vakna till liv. Jag är en stor djurvän oavsett var jag är i världen, och att se de vilda djuren i sitt rätta element var härligt. Nationalparken är en galen naturupplevelse med riktigt vackra vyer vart man än vänder sig.

Adress: ngorongorocrater.org

Occo, Marbella

Foto: Alamy

Sedan jag och min fru köpte hus i Marbella har vi frekvent käkat på Occo. Ett supermysigt ställe med skön atmosfär där det serveras libanesisk meze. Förstklassig mat, bra service och hemtrevliga lokaler gör det till en av mina absoluta favoritrestauranger. Hemma har jag sällan ro att sitta ner i timmar och umgås över en middag, men här känner jag ro att göra det. Det är ett säkert kort när man vill käka en trevlig middag helt enkelt.

Annons
Annons

Adress: Av de Manolete, Local 7, occorestaurant.es

Shark Bay, Koh Tao

Som gammal röjdykare har thailändska paradisön Koh Tao alltid stått högt upp på min bucket list. Koh Tao kallas för “dykar-ön” och är det någonstans i världen man ska testa dykning så är det här. När tanken slår mig att “det där vågar jag inte testa” brukar jag i stället göra tvärtom för att utvecklas som människa, och därför har jag provat fridykning vid Shark Bay. Det blev en oförglömlig och mäktig upplevelse där vi bland annat såg svartfenade revhajar.

Adress: Siambukten, Thailand

Dhamma Sobhana Vipassanacenter, Ödeshög

Foto: Alamy

Vipassana är en meditationsteknik som handlar om att läka sig själv genom själviakttagelse. Min kloka vän, den buddhistiske skogsmunken Björn Natthiko Lindeblad, har lärt mig att man inte ska tro på allt man tänker. På Vipassanacenter finns en tiodagarskurs som ger möjlighet att observera sina egna tankar och lära sig skapa ett inre lugn. Känslan här står i stark kontrast till tempot hemma i Stockholm. Jag är övertygad om att alla behöver det för att vara närvarande och uppskatta små saker i vardagen.

Adress: Holmen 1, dhamma.org

Teresa Carles Healthy Foods, Barcelona

Foto: Alamy

När jag och min fru firade midsommar i Barcelona för ett par år sedan upptäckte vi Teresa Carles Healthy Foods. Eftersom vi båda äter en växtbaserad kost blev vi väldigt glada över att äntligen hitta ett ställe som serverar hälsosamma och vegetariska alternativ. Dessutom i en väldigt mysig lokal med Instagramvänliga rätter!

Adress: Carrer de Jovellanos, 2, teresacarles.com

Annons