ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Helt rätt att vården av endometrios centreras”

Ur patientens perspektiv är det bättre om en läkare har femtio avancerade operationer än två på ett år, säger Anneli Jördens, överläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm.
Ur patientens perspektiv är det bättre om en läkare har femtio avancerade operationer än två på ett år, säger Anneli Jördens, överläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Kvinnor med svår endometrios ska få vård på Södersjukhuset om Socialstyrelsen godkänner Region Stockholms ansökan. Överläkare Anneli Jördens, på Södersjukhuset, är positiv.

– Det helt rätt att den här kirurgin läggs på få enheter.

Annica Lindström
Publicerad
Annons

Sex timmar – så lång tid kan de allra mest avancerade endometrios-operationerna ta. De garanterar inte att patienten blir smärtfri, men många blir det efter år av kraftiga smärtor som debuterat i samband med mens.

I dag utför ett 30-tal enheter i Sverige avancerade endometrios-operationer. Nu ska enheterna bli fem och Region Stockholm vill bli en av dem. Därför ansöker regionen nu om att få ansvara för uppdraget i framtiden. Planen är att vården ska centraliseras till Södersjukhuset.

Laddar…