Fredrik Sandberg, Helena Landstedt, Anders Good,Claudio Brescian  Illustration Staffan Löwstedt
Fredrik Sandberg, Helena Landstedt, Anders Good,Claudio Brescian Illustration Staffan Löwstedt

Är Sverige världens bästa land att leva i?

Sverige är paradiset på jorden enligt internationella undersökningar. Samtidigt hävdas ofta att vårt samhälle är genomsyrat av rasism. Hur ligger det till egentligen? undrar Nina Solomin och söker svaret bland människor vid ett färglöst förortstorg.

Nina Solomin
Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger högt på flera av de internationella topplistor som publiceras med jämna mellanrum. Dessa listor kallas ibland för index, sammanställs av aktörer som FN, World Economic Forum, OECD, tankesmedjor och marknadsundersökningsföretag och rankar till exempel allmänhetens bild av ett visst land (inom eller utom landet). Hur lyckliga invånarna är, hur det står till med jämställdheten, innovationskraften, konkurrenskraften eller graden av korruption.

Sverige har en myndighet, Svenska institutet, som håller stenkoll på dessa listor, och vårt lands position på dem. Det måste hittills ha varit ett tacksamt uppdrag, eftersom Sverige med sina futtiga 10 miljoner medborgare tillhör den globala gräddan på en rad viktiga områden, som samhällsstyre, demokrati, livskvalitet, låg korruption, jämställdhet, klimat och innovation.