Annons

”Ökad livskvalitet” – digital redovisning hyllas

Vill du bygga ditt liv efter när fakturorna kommer?
Vill du bygga ditt liv efter när fakturorna kommer?

Hela samhället går mot en ökad digitalisering och till och med myndigheter kräver numera e-faktura. Nu vittnar flera användare om de positiva effekterna av digital redovisning.
– När kundkontakten inte bara handlar om att jaga kvitton och underlag kan vi jobba med framåtriktad rådgivning, säger revisorn Peter Rexhammar.

Tänk om du kunde frigöra tid och fokusera på det som gör dig mest lönsam. Det är möjligt med digital redovisning. När tidsåtgången för administrativt arbete minskar ger det dig mer tid till intäktsskapande arbete.

Eric de Basso, SRF auktoriserad redovisningskonsult på EdB Redovisning, påpekar att den som vinner mest på digitaliseringen är kunden själv.
– Jag har haft kunder som inte kunnat åka på semester vissa datum för att de måste vänta in fakturor. Många mindre företag som inte har råd med en ekonomiavdelning har levt på det sättet, berättar han.

Konkurrenskraftigt koncept

Att kunna sitta på stranden och klicka upp fakturorna i mobilen skapar frihet.
– För kunden innebär det ökad livskvalitet och tidsvinst. Det är tid som i stället kan läggas på kärnverksamheten, säger Eric de Basso.

När redovisningskonsulten lägger mindre tid på bokföring frigörs tid för analys och rådgivning. I stället hinner konsulten ta fram förslag på förbättringar som kan öka kundens lönsamhet. Finago erbjuder mjukvaran Procountor som underlättar för de som vill jobba med digital redovisning. Revisorn Peter Rexhammar belyser att vinsten med digital bokföring är stor både för kund och redovisningsbyrån.

– När kundkontakten inte längre bara handlar om att jaga kvitton och underlag kan vi jobba med framåtriktad rådgivning och ta möten för att höra hur kunderna och företaget mår. Sådant får vi tid till med ett digitalt redovisningssystem, och det gör oss konkurrenskraftiga, säger Peter Rexhammar.

Bättre överblick

Ett digitalt system som Procountor kan även skapa andra vinster. Eric de Basso berättar om en kund som la märke till ett fel i prissättningen från en leverantör vid övergången till det digitala. Plötsligt fick han överblick över hela årets fakturor.

– Då upptäckte han att han hade betalat ett för högt pris på en produkt. Och leverantören betalade tillbaka! Det blir mycket enklare att ha koll och checka av med ett digitalt system, säger Eric de Basso.

Det finns bolag vars ägare ändå inte vill gå över till det digitala. Eric de Basso tror att det kommer att se ut så i åtminstone i ett decennium till.

– Analoga system där du arbetar med debet och kredit kommer att finnas kvar i max tio år, sedan är de borta från marknaden. De kunder som inte vill gå över till digitalt idag har kanske hunnit gå i pension då, spår han.