De lagar mat – och övar finska

Matlagning är ett bra recept när man vill öva sitt hemspråk. I Märsta får minikockarna lära sig vad jäst, deg och mjöl heter på finska.

Anneli Koskinen
Publicerad
Sanna och Hanna förbereder salladen. I dag lagar minikockarna kyckling i currysås med sallad och naanbröd. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det är fredag eftermiddag och tre trötta barn hänger i kökssoffan med varsin skärm. Efter en lång skolvecka kan det vara skönt att bara slappa, men det är inte vad man ska göra här i kväll. Vi är vid Valsta kyrka i Märsta och väntar på att alla deltagare ska dyka upp till kvällens matlagningskurs.

När alla kommit samlas vi runt ett bord och ledaren Sargit Sundström hälsar välkomna – på finska. För det här är inte vilken matlagning som helst, utan den sker på finska, med finska recept.

Nu har den tröttheten släppt och det blir full fart på barnen. Alla tvättar händerna och sätter på sig mönstrade förkläden.

– I dag ska vi baka naanbröd, göra kyckling med currysås och rocky road-kakor, säger Sanna.

Till efterrätt blir det chokladkakor som heter ”rocky road”. Foto: Emma-Sofia Olsson

De delar in sig i grupper, Sanna och Hanna får börja med det indiska brödet. William börjar med currysåsen och Julia och Janiina tar tag i efterrätten – chokladkakorna som heter ”rocky road”.

– Nu ska vi hälla i mjöl och kakao. Det går dåligt att läsa receptet, för jag har inte lärt mig så mycket finska än. Jag har inte haft lektioner i hemspråk så länge, berättar Julia.

Hon får hjälp av ledarna Sargit och Terttu. Sargit är mamma till Sanna, Janiina, William och Minja. Eftersom hon pratar finska vill hon att hennes barn också ska lära sig det. Det var därför hon startade det som kallas för ”finsktalande minikockar”. Alla barn som är här i kväll har någon förälder som pratar finska. Under fyra fredagar den här terminen ska barnen laga mat och lära sig finska.

– Jag tycker att det är bra att läsa recepten på finska, för svenskan använder man ju hela tiden i skolan. Det är bra att träna på något annat även om det är svårt, säger Hanna.

Lillasyster Minja fick hjälpa till att duka. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det är första gången hon är här, men hon har kompisen Sanna som visar henne hur det går till. Maten måste bli färdig innan klockan sex för då kommer föräldrarna som får vara med och äta middagen. Sanna och Hanna häller Turkisk yoghurt och honung i degen till naanbrödet. William börjar skära i kycklingen.

– Jag lagar mat hemma ibland. Jag gillar att laga kyckling med honung- och limesås, säger han.

Har ni lärt er några nya ord i dag?

– Ja, jag har lärt mig att deg heter taikina, säger Hanna.

– Jag har lärt mig vad jäst heter, men jag kan inte uttala det, säger Sanna.

”Kuivahiiva” står det i receptet, vilket betyder torrjäst.

Är det här ett bra sätt att lära sig språk på?

– Ja, förutom finska på skolan är det här typ det enda som gör att man lär sig mer. Det är lättare att förstå än att prata, säger Sanna.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons