ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ny teknik ska rädda kycklingar från masslakt

Är du lönsam lille vän? I Sverige dödas varje år miljontals tuppkycklingar. Nu pågår försök för att redan på äggstadiet särskilja befruktade ägg med avseende på deras kön.
Är du lönsam lille vän? I Sverige dödas varje år miljontals tuppkycklingar. Nu pågår försök för att redan på äggstadiet särskilja befruktade ägg med avseende på deras kön. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Frågan om hönan och ägget är inte bara ett klassiskt tankeproblem. Den är också ett etiskt dilemma för äggindustrin, eftersom den innebär att miljarder små tuppkycklingar dödas varje år, till synes helt i onödan.

Men ny teknik är på väg. I Tyskland går det redan att köpa ägg som inte har producerats som en följd av massavlivningar.

Johan Nilsson/TT
Publicerad

På senare år har värphönsens levnadsbetingelser förbättrats avsevärt. I dag finns regler för både strö, sittpinnar och för hur mycket golvet inuti burarna får luta, samtidigt som andelen frigående höns, både inomhus och utomhus, ökat kraftigt.

Men det finns ett kvarstående etiskt dilemma som äggindustrin inte gärna talar högt om – och som långt ifrån alla konsumenter känner till. Vår äggproduktion förutsätter en massaker på miljarder tuppkycklingar varje år.

Laddar…