Stockholm som spioncentral. Spåren efter tre hemliga städerDramatiskt men stramt om svensk neutralitet

Två dagar har gått sedan andra världskriget inletts med Tysklands anfall på Polen. Utanför Centralen läser stockholmare Svenska Dagbladets extraupplaga om den engelsk-franska krigsförklaringen mot Tyskland.
Två dagar har gått sedan andra världskriget inletts med Tysklands anfall på Polen. Utanför Centralen läser stockholmare Svenska Dagbladets extraupplaga om den engelsk-franska krigsförklaringen mot Tyskland. Foto: SvD

Sverige har aldrig varit så neutralt som den officiella versionen gjort gällande. Två nya böcker berättar om de ljusskygga miljöer i Stockholm och Malmö som spioner, motståndsmän och säkerhetstjänst verkat i.

Publicerad
Annons

Stockholm under andra världskriget har beskrivits som Nordens Casablanca. Ryssar, tyskar, britter och amerikaner var på plats, ofta med flera underrättelsetjänster som inte var överens med varandra. Brittiska SIS stal agenter från SOE, som de betraktade som sabotörer. Den tyska arméns Abwehr var inte alltid lojal med nazistpartiets Sicherheitsdienst, vilket framgår av att dess chef Wilhelm Canaris avrättades för konspiration mot Hitler.

En liknande splittring fanns hos de svenskar som skulle övervaka dem. Polisen var lite för goda vänner med sina tyska kollegor, vilket betyder Gestapo. Den halvillegala C-byrån sympatiserade hellre med de grannländer som tyskar och ryssar angripit: Norge, Danmark, Finland och Baltikum. Till den här soppan kom sedan folk från den danska och norska motståndsrörelsen, flyktingar, dubbelagenter, lycksökare och företag som var nödtorftigt maskerade propaganda- eller underrättelsecentraler.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons