ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Kvinnorna kommer att rädda Ryssland – igen”

Författaren Evgenia Nekrasova. I bakgrunden syns Moskva den 27 februari 2022, då demonstranter protesterade mot kriget i Ukraina. Många av dem attackerades av polisen.
Författaren Evgenia Nekrasova. I bakgrunden syns Moskva den 27 februari 2022, då demonstranter protesterade mot kriget i Ukraina. Många av dem attackerades av polisen. Foto: Dmitry Dukhanin/TT, Marina Kozinaki. Ill: Jennifer Dysell

Trots nya repressiva lagar fortsätter ryska Feminist Anti-War Resistance sprida information, ge stöd till aktivister, och organisera aktioner, som antikrigsbudskap skrivna på sedlar. SvD intervjuar Evgenia Nekrasova, rysk författare och feminist.

Cecilia Hansson
Publicerad

Evgenia Nekrasova är en flerfaldigt prisbelönad prosa- och manusförfattare. Hon föddes 1985 i Astrachan-regionen i södra Ryssland, men bor och verkar sedan många år i Moskva. Hennes texter kombinerar humor och ömhet med tuff verklighet, folklore och magi. De är feministiska, men inga pamfletter. Genombrottet för en bredare publik kom med ”Olyckliga Moskva” (2017), en samling berättelser, där titelhistorien skildrar en person som genomlever en märklig epidemi i Moskva. Evgenia Nekrasova har en examen från Moscow School of New Cinema och är utöver sitt författarskap verksam som redaktör och lärare i prosa och dramatiskt skrivande.

Laddar…