RecensionTv-serier

SuccessionUtsökt studie i dominans och underkastelse

Hur ska det gå för patriarken Logan Roy?
Hur ska det gå för patriarken Logan Roy? Foto: David M. Russell/HBO

När ”Succession” är tillbaka med en ny säsong håller stridigheterna inom familjen Roy på att utvecklas till ett inbördeskrig. Jan Söderqvist ser en njutbar serie utförd med millimeterprecision.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Det är så obscent naket. Och makten smakar så sött. Eller åtminstone sötsurt. Kanske finns det ingen lika potent, mer beroendeframkallande drog. Ingen lika febrigt förförisk fantasi för den som befinner sig nära men ändå frustrerande långt ifrån, varför man förnedrar sig i det längsta för att bara förbli inom räckhåll, att få känna doften från rummet intill.

Vad kan man göra med denna makt, förutom att bli hög på den, spegla sig i andras avund och dödligt förödmjuka sin omgivning bara för att man kan? Det är lika oklart som någonsin i den tredje säsongen av ”Succession”, som knyter an direkt till slutet av den föregående. Sonen Kendall (Jeremy Strong), den tilltänkte men avpolletterade efterträdaren har gått ut i offentligheten med att bolagskoncernen Royco har händerna täckta av smuts och att han är beredd att vittna i ärendet. Och samtidigt erövra den makt man har förespeglat men sedan berövat honom. Han utmanar pappa Logan, titanen och superentreprenören; han uppmanar sina syskon att ansluta sig till honom och störta den kung som har passerat sitt bästföredatum. Han startar ett inbördeskrig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons