Dick Harrison:Håll hårt i historie­boken, Daniel Ek

Dick Harrison
Daniel Ek, riskkapitalisten Harald Mix och Cristina Stenbeck har investerat i Northvolt och H2GS – två industrisatsningar i norr.
Daniel Ek, riskkapitalisten Harald Mix och Cristina Stenbeck har investerat i Northvolt och H2GS – två industrisatsningar i norr. Foto: Henrik Montgomery/TT, Magnus Hjalmarson Neideman, Carolina Byrmo/TT

Är den nya vågen av industriprojekt i Norrland unik? Det finns internationella paralleller, men mest relevant är det att titta på järnrushen i slutet av 1870-talet – också den i Norrland. Och det bör nuvarande investerare göra.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Det kan knappast ha undgått någon att Norrland står inför en gigantisk satsning på ”grön industrialisering”. Hundratals miljarder investeras och samhällen stöps om. Det gröna konceptet må vara ett nytt fenomen – i förfluten tid stod industrisatsningar närmast per automatik i motsatsställning till naturen – men finns det paralleller i satsningen som sådan?

Ja, det finns det. Industriella revolutioner kan antingen ta formen av successivt framväxande processer, varigenom äldre produktionsformer konkurreras ut av ny teknik, eller genom medvetna implementeringar av modeller som på mycket kort tid förändrar villkoren för arbete och kapital.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons