ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Båten

Ett kvinnligt rum i den manliga seglingsvärlden

Lotta Lundberg (född 1961) är författare och krönikör i Svenska Dagbladet, bosatt i Berlin. För sina romaner har hon vunnit flera priser.
Lotta Lundberg (född 1961) är författare och krönikör i Svenska Dagbladet, bosatt i Berlin. För sina romaner har hon vunnit flera priser. Foto: Nancy Jesse

Samtiden och det självgott tjoande Sverige får sina slängar i Lotta Lundbergs roman om sex kvinnor till havs. Mycket känns igen från författarens egen seglats.

Sebastian Johans
Publicerad

Man söker sig bara ut på havet i en liten segelbåt av två orsaker. För att man söker eller för att man flyr. Så är det i varje fall i litteraturen, och det är onekligen en drabbande miljö som Lotta Lundberg har valt för sina karaktärer i romanen ”Båten”, där sex svenska kvinnor möts i Kapstaden för att segla över den väldiga Atlanten.

Inger Alfvéns klassiska roman ”s/y Glädjen” är förstås det svenska kardinalexemplet. Det stora vackra farliga som omger båten, och det lilla, trånga utrymmet som inte medger något försonande tomrum kring de människor som ska samexistera ombord. Begränsningarna är ett tacksamt dramaturgiskt instrument.

Laddar…