ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Svenskt lyxhotell pekas ut som världens bästa

Foto: Magnus Mårding

Ett hem har hyllats som ett av världens bästa hotell. Nu har de renoverat och byggt ut, bland annat med ett nytt kök anpassat för långa middagar – och vi har tittat in.

Hugo Rehnberg
Publicerad
1 / 8

För tio år sedan öppnade hotellet Ett hem i Lärkstaden i Stockholm. Bakom en anonym port i ett tegelhus på Sköldungagatan gömde sig själva antidoten till alla opersonliga hotellkedjor. Ägarinnan Jeanette Mix och den brittiska designern Ilse Crawford låg bakom konceptet. Namnet sammanfattade deras vision: hotellet skulle vara en värld där gästerna kände sig hemma. Det fungerade. Ett hem hyllades unisont av såväl gäster som press och tog sin på listor över världens främsta hotell.

I samband med tioårsjubileet expanderar nu Ett hem. I den intilliggande fastigheten på Sköldungagatan 4 har man öppnat tio nya rum, en salong, ett vardagsrum och en lounge.

Så här ser nya Ett hem ut.

Foto: Magnus Mårding

Från Ett hems nya entré når man samtliga hus som hör till hotellet.

– Det nya huset har mer en öppen känsla trots att byggnaderna är uppförda samtidigt, säger Ilse Crawford. Man skulle kunna säga att det är mer av ett extrovert hem än sitt syskon. Men det är precis lika intimt och familjärt.

2 / 8
Foto: Magnus Mårding

Vardagsrummet i det nyöppnade huset:

– Det nya huset är en fortsättning på det gamla. Det är fortfarande Ett Hem – det ska kännas som att du sätter dig vid ett frukostbord hemma när du är här, säger Jeanette Mix.

3 / 8
Foto: Magnus Mårding

– Det nya köket är större och mer anpassat för långa middagar, det gamla köket blir mer som en bakficka, säger Jeanette Mix.

Stort fokus ligger på lokala råvaror i säsong och eftersom gästerna sitter i köket finns stora möjligheter att själv påverka matlagningen. Numera kan man även gå hit för att äta frukost i den lilla trädgården.

4 / 8
Foto: Magnus Mårding

Ett kleinblå kakel sätter färg på ett av badrummen. Den brittiska inredningsarkitekten Ilse Crawford, som ligger bakom Ett hem, är världsberömd för sina inredningar.

5 / 8
Foto: Magnus Mårding

Taksviten i nya huset har takmålningar och en strålande utsikt. Att bo över i sviten kostar från 15 000 kronor per natt.

6 / 8
Foto: Magnus Mårding

Ett rödlackat bord sätter färg på konferensrummet. Senare i vinter öppnas även huset på Sköldungagatan 6 med ett gym och tre residencevåningar för långtidsgäster.

7 / 8
Foto: Magnus Mårding

Salongen innehåller bland annat barskåp och en rundad soffa. Ett hems filosofi har alltid varit stora sociala ytor med konst, designklassiker och levande ljus – allt för att skapa känslan av smakfullt skandinaviskt hem.

8 / 8
Foto: Magnus Mårding

Den nya, lummiga trädgården, som bland annat innehåller ett orangeri, är designad av engelska The Rich Brothers.

Mer från Startsidan