”Champagne passar bäst till surströmmingen”

Surströmmingstest med Carl Jan Granqvist.
Surströmmingstest med Carl Jan Granqvist. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Brist på strömmingar i rätt storlek gör att den som vill ha burkar med hela fiskar lär få gå på skattjakt i år. Under årets test experimenterade SvD:s panel för att hitta den bästa drycken till de sura fiskarna.

Publicerad
Den som inte har smakat på surströmming bör ta tillfälle i akt.

Den som inte har smakat på surströmming bör ta tillfälle i akt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Det är själva doften som har blivit den stora grejen enligt Lisa Elmqvist.

Det är själva doften som har blivit den stora grejen enligt Lisa Elmqvist.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Carl Jan Granqvist är en av panelmedlemmarna i SvD:s surströmmingspanel.

Carl Jan Granqvist är en av panelmedlemmarna i SvD:s surströmmingspanel.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Säga vad man vill om den intensivt doftande surströmmingen, men det ser ut som om denna svenska delikatess kan vara i försvinnande. Det kan just därför vara hög tid att våga smaka om man inte gjort det förut. Eller planera en resa till salterierna eftersom vissa bara har gårdsförsäljning av sina strömmingar.

De små fabrikerna har allt svårare att få tillräckligt med strömming i rätt storlek och en av de mer kända, Oskars, lägger ned sin verksamhet, rapporterade SvD i ett reportage tidigare i somras.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons