ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Briljera med ny vinvokabulär i höst

Foto: Pexels

SvD:s Anders Melldén bjuder på nio kluriga begrepp och druvnamn att glänsa med under höstens middagar – dessutom kopplade till lika många viner ur augustis nyheter på Systembolaget. Skål och håll till godo!

Anders Melldén
Publicerad
1 / 9

Haardt Riesling 2021
189 kr, nr 91250, Tyskland, Pfalz, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Petroleum säger vissa om doften på rieslingviner. Den kemiska förklaringen involverar karotenoider, mager jord och stark sol men det enda du behöver veta är att det krävs lite lagring för att doften ska uppstå. Vill du hellre dricka vinet nu, gör du det helst till räkorna.

2 / 9

Quinta dos Carvalhais Encruzado White 2020
159 kr, nr 90391, Portugal, Dão, vitt fylligt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Encruzado är en av vinvärldens bäst bevarade hemligheter, en druvsort med korsfararkoppling som ofta bjuder på prisvärda fyndviner. Rikt och fruktigt med lång eftersmak och inslag av krut och nötter trivs detta vin med smörstekt höstgös och kantareller.

3 / 9

Crémant de Savoie Extra Brut
189 kr, nr 93754, Frankrike, Savoie, vitt torrt & mousserande

Betyg: 5 av 6

Jacquère är druvsorten bakom detta bubbel. Aldrig hört talas om den? Inte så konstigt med tanke på alpregionens minimala produktion. Men faktum är att det är Savoies mest odlade druva, som står bakom detta äppelfriska och riktigt läckra välkomstvin från familjen Quenard.

4 / 9

Raig de Raïm 2020
109 kr, nr 96028, Spanien, Terra Alta, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 4 av 6

Ekologiskt innebär odling utan konstgödsel, begränsning av bekämpningsmedel och reglerad tillverkning. Terra Alta i Katalonien är ett återupptäckt område där många gör ekovin, och här är ett fint exempel – schysst prissatt och lättgillat persikofruktigt till fiskgrytan.

5 / 9

Beragna 2021
199 kr, nr 93976, Italien, Ligurien, rött fruktigt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Synonymer finns det många av i vinvärlden. Druvor har i århundraden namngivits lokalt vilket lett till flera olika namn på samma druvsort. Frankrikes tibouren heter exempelvis rossese i Ligurien, där detta vin kommer ifrån. Röda bär, pomerans och tydlig stramhet i härlig stil bjuds vi på.

6 / 9

Benanti Etna Rosso 2020
169 kr, nr 95445, Italien, Sicilien, rött kryddigt & mustigt

Betyg: 5 av 6

Vulkanvin är ett modebegrepp för viner som odlas – ja, just det – på eller vid vulkaner. Hög höjd och spännande jordmån brukar vara receptet, och det stämmer verkligen in på Etna. Därifrån, i vingårdar på 700 meters höjd, växer druvorna till detta ljusa men smakrika röda.

7 / 9

Istine 2020
159 kr, nr 2309, Italien, Chianti Classico, rött kryddigt & mustigt

Betyg: 5 av 6

Kloner låter kanske sci-fi-aktigt, men så kallas naturliga varianter av druvsorter som vinbönder valt att odla vidare för att de har goda egenskaper. Vissa druvsorter har många kloner, som sangiovese som ligger bakom detta vin. Ny finfin årgång som andas körsbär, örter och frisk syra.

8 / 9

La Piade Vinsobres Domaine Chaume Arnaud 2020
149 kr, nr 95628, Frankrike, Vinsobres, rött fruktigt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Garrigue är franska för den buskvegetation vi stöter på i södra Rhône. Tänk vild rosmarin, lite lavendel och timjan så är du hemma. Dofter som också hittas i vinerna härifrån, som i detta där garrigue samsas med generös mörk frukt från de solmogna druvorna. Ekologiskt är det dessutom.

9 / 9

Produttori del Barbaresco 2018
349 kr, nr 92446, Italien, Barbaresco, rött kryddigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

Kooperativ klingar inte alltid så vackert men i vinvärlden finns flera topproducenter bland kooperativen. En sådan är Produttori del Barbaresco vars 54 medlemmar levererar sina finaste druvor för att skapa magi, som här i form av röd frukt, kakao och nebbiolotypisk strävhet.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Mer från Startsidan