ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Experten: Valet avgörs inte av plånboksfrågorna

Matpriserna rusar men det betyder inte att plånboksfrågorna kommer att avgöra valet, enligt statsvetaren Johan Martinsson.
Matpriserna rusar men det betyder inte att plånboksfrågorna kommer att avgöra valet, enligt statsvetaren Johan Martinsson. Foto: Stina Stjernkvist

Väljarna har ovanligt mycket att oroa sig för. Rusande matpriser, stigande boräntor och skyhöga elräkningar. Men det betyder inte att plånboksfrågorna kommer att avgöra valet, enligt statsvetaren Johan Martinsson.

Axel Bosson
Publicerad

Plånboksfrågor har dominerat genom hela valrörelsen. Och inte minst den europeiska energikrisen – och de höga svenska elpriserna – som stått i centrum för partiernas utspel i slutspurten.

Men trots att skyhöga elräkningar har dimpt ner hos många hushåll strax före valdagen är det inte en fråga som kommer att avgöra valutgången. Det säger statsvetaren Johan Martinsson, som är föreståndare vid SOM-institutet och i över 20 år har forskat om hur den ekonomiska utvecklingen och plånboksfrågor påverkar väljarnas beteende.

Laddar…