Åtta friska viner till vårens primörer

Foto: Alamy

Dags att hälsa våren välkommen åter. Här är åtta av årstidens primörer matchat med prisvärda och klassiska viner.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2021
115 kr, nr 22257, Frankrike, Alsace, vitt, friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Vit sparris är vårens bästa primör tycker jag, och är knappast ensam om den åsikten. Lagom kokt serverad med mousselinesås är det gudomligt. Helst väljer du en riesling till. Gustave Lorentz från Alsace är en prisvärd favorit som bjuder frisk vårlig doft med toner av äpplen, grapefrukt och med bra syra i avslutningen.

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2021
129 kr, nr 76570, Österrike, Wagram, vitt, friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Visst är nässelsoppa något av det svenskaste som finns? De små nässlorna är förvisso svårplockade och pilliga att rensa. Men därefter: med rätt recept blir resultatet oemotståndligt. En vårfavorit. Soppan funkar fint till en österrikisk grüner veltliner från familjen Leth – örtig och äpplig citrusfrukt med bra syra.

Villa Wolf Pinot Noir 2020
69 kr (375 ml), nr 76788, Tyskland, Pfalz, rött, mjukt & bärigt

Betyg: 5 av 6

Idag har det blivit en folksport att plocka ramslök. Har du lyckan att hitta ett bestånd kan du plocka kilovis. Ramslök är perfekt som ersättare till basilika i pesto – härligt att blanda i en spaghetti. Passar fint till en lätt tysk pinot noir likt denna smäckra favorit med skogsbär och mjuka fattoner. Finns även som helflaska.

Annons
Annons

Domaine Des Lauriers Vouvray 2021
149 kr, nr 6288, Frankrike, Loire, vitt, friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Vårkyckling var förr en viktig tradition innan kycklingindustrin levererade året runt. Dags att återinföra denna klassiker – gärna med andra vårprimörer som morötter och vårlök. Eller prova de små franska coquelet. Smakar fint till en chenin blanc från Loire. Des Lauriers har en aromatisk örtig doft, gula plommon och fet fruktig smak.

Chablis Sainte Claire J M Brocard 2021
189 kr, nr 5565, Frankrike, Bourgogne, vitt, friskt & fruktigt

Betyg: 6 av 6

Skrei är vanlig torsk, med skillnaden att den vandrat ner från Norra ishavet under vintern. I dag är det ett varumärke för torsk av toppkvalitet. En rimmad skreirygg försiktigt bakad i ugnen till smörsås med forellrom är en gastronomisk högtidsstund. I synnerhet till en frisk och fyllig chablis med stor frukt och örtkryddig citrussyra.

Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay 2021
159 kr, nr 70131, Frankrike, Bourgogne, vitt, fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

För många är kokt lax det definitiva tecknet på vårens ankomst. Förr bara vardagsmat – i dag en festlyx. I synnerhet när laxen köps färsk och serveras inkokt med en kall örtsås och färskpotatis. Passar fint till en klassisk smörig chardonnay från Bourgogne med rik äpplig arom, nötiga toner och kryddörtig syrlig eftersmak.

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2020
209 kr, nr 2800, Frankrike, Rhône, rött, kryddigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

Förr var vårlammet lika viktigt som vårkycklingen. Men snart är det påsk och då är det i alla fall dags. En saftig lammstek är perfekt med örtkryddad skysås och hasselbackspotatis. Ett syrahvin från norra Rhône blir en perfekt ledsagare. Les Launes bjuder på rik arom, mörk frukt, peppartoner med avslutande syra och djup eftersmak.

Nivole 2021
89 kr (375 ml), nr 7787, Italien, Piemonte, vitt, sött & pärlande

Betyg: 6 av 6

För mig symboliseras vårens återkomst av rabarberns livskraft. Plötsligt dyker små stjälkar upp även ur en frostkall jord. En rabarberpaj med knäckig yta och vaniljglass är därför en favorit. Än godare kan det bli med en Moscato d’Asti i glaset och då gärna Nivole: sötkrämig med aromatisk muskatdoft, syrlighet och pigga bubblor.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons