Veleska och Nadja har startat ett spelföretag
Hålla möten, anställa personal och betala ut lön. Det är hårt jobb när man driver företag. Elvaåriga Veleska och Nadja har en tydlig framtidsvision med Bloodmoon studios.
Både Nadja och Veleska gillar att spela spel, att rita och att skapa. För ett halvår sedan startade de därför ett spelföretag tillsammans – Bloodmoon studios.
– Vi ville ha något tema med rymden och himlen. Sedan såg vi en bild på en blodmåne och tyckte att det såg coolt ut, berättar Nadja.
Just nu håller de på att skapa ett skräckspel som de har döpt till ”Lunaria: the war of clones”. Det handlar om en tjej som växer upp under andra världskriget.
Att göra en ny karaktär tar ungefär tre, fyra veckor, berättar Veleska.
– Vi brainstormar grundidén för karaktären, sedan börjar jag rita och experimentera. Därefter kanske jag ändrar lite. När jag gillar karaktären ritar jag den ur tre vinklar, säger Veleska.
Nadja tillägger:
– Med tanke på hur unga vi är, kommer det nog ta väldigt lång tid innan vi kan lansera spelet. Men vi hoppas inom sex år.
Nadja är manager (chef) och den som håller i pengarna. Hon hjälper också till med bland annat grafik (text och bild). Veleska är creative director (konstnärlig ledare) och hjälper till med design.
Hur bestämde ni vem som skulle göra vad?
– Jag pratade med min mamma och hon tyckte att det passade mig. Och jag gillade titeln manager. Men låt dig inte luras, det är Veleska som har makten. Hon skulle kunna sparka mig direkt, säger Nadja och ler.
Sammanlagt jobbar nio personer med företaget, de flesta är tjejer. Någon har uppgiften att jobba med kläddesign, en annan med musikteknik, en tredje med monsterdesign och så vidare.
– Vi rekryterar som vilket annat företag som helst. Och vi hoppas att vi kan börja ge dem lön så att de inte jobbar obetalt, det skulle vara taskigt, säger Nadja.
Ett sätt att få in pengar är genom att sälja klistermärken. Veleska har ägnat många timmar åt att formge dem.
– Vi säljer dem för sju kronor styck på vår hemsida och varje slant går till skapandet av spelet, säger Nadja.
Varje torsdag har de ett möte på skolgården där de spånar idéer och delar ut nya uppgifter. Men några har slutat längs vägen eftersom de inte insåg hur seriöst projektet var, berättar Nadja.
– Vi håller på med det här nästan varje rast, innan och efter skolan och nästan varje bildlektion, säger Veleska.
Tjejerna drömmer om att syssla med speldesign även när de blir vuxna. I dag är det mest män som jobbar i den branschen.
– Det skulle jag vilja ändra på. Det kanske vi lyckas med om vi kan göra det här till något stort, säger Nadja.