Tina och Pontus har vigt sina liv åt klimataktivismen, inte för att de vill eller för att det är roligt – utan för att båda känner att de måste. Foto: Karolina Hultman Wessman. Illustration: Henrik Malmsten.
Tina och Pontus har vigt sina liv åt klimataktivismen, inte för att de vill eller för att det är roligt – utan för att båda känner att de måste. Foto: Karolina Hultman Wessman. Illustration: Henrik Malmsten.

Lämnade chefsjobbet för att bli klimataktivist

Ångest över sina val. Familjemedlemmar som tar avstånd. Och ett ständigt hot om fängelse. I nya Blenda-avsnittet ”Aktivist mot sin vilja” skildras den inre kampen hos två klimataktivister. Lyssna direkt här eller på PodMe.

SvD
Publicerad
Efter reklamen visas:
Aktivist mot sin vilja

– Jag var jätterädd för att någon skulle skada mig eller för att jag skulle dö. Jag var jätterädd att någon skulle tappa det. En bilist skulle tappa det och köra över mig eller någon av de andra.

Tina har klivit ut på E4:an mitt i morgonrusningen för att stoppa trafiken tillsammans med andra medlemmar i aktiviströrelsen Återställ våtmarker. Ljudupptagningarna skildrar det tumult som uppstår. En arg bilist spottar på och mot dem. En annan försöker lyfta bort dem. En tredje uppmanar andra bilister att köra över dem.

I det senaste avsnittet av SvD:s dokumentärpodd Blenda, ”Aktivist mot sin vilja”, skildras den ångest som två klimataktivister, Tina och Pontus, bär inombords. Båda två säger att de vill rädda världen – men blir mest utskällda och avskydda som tack. Deras familjemedlemmar drar sig undan och de känner rädsla för sina liv.

I podden får vi också följa med hem till Pontus – en trebarnspappa som sade upp sig från jobbet som mellanchef för att hindra flygplan från att lyfta – när han ringer tingsrätten för att få sin dom efter en uppmärksammad aktion.

– Klimataktivism väcker starka känslor, samtidigt som aktivisterna själva är beredda att offra sina jobb, sin säkerhet och sina familjerelationer. Lite hårdraget kan man säga att de vill rädda världen, medan andra människor mest verkar tycka att de förstör. Vi ville fånga den motsättningen, säger Adam Svanell som är redaktör och värd för Blenda.

Avsnittet ”Aktivist mot sin vilja”, med Daniel Persson Mora som reporter, hör du i Blenda. Det är SvD:s dokumentärpodd där tidningens reportrar berättar historier ur verkligheten. Avsnittet är exklusivt för SvD:s och PodMes betalande prenumeranter – och går att lyssna på i spelaren ovan eller hos PodMe.