ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Den bästa champagnen är städchampagnen”

Anna Rönngren är ex-sommelier och exilvärmlänning som numera jobbar med vinimport som content- och vinklubbsansvarig på Tryffelsvinet.
Anna Rönngren är ex-sommelier och exilvärmlänning som numera jobbar med vinimport som content- och vinklubbsansvarig på Tryffelsvinet.

Anna Rönngren, sommelier och vinimportör, bjuder svärföräldrarna på vin från Rhônedalen och minns en billig chenin blanc i Loire.

Pär Strömberg
Publicerad

Vad dricker du för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Så tråkig och förutsägbar jag känner mig när jag säger champagne – men det är det jag dricker. Ju större firande desto finare. Men den bästa champagnen är ändå städchampagnen.

Du ska fira en vän och har bara Systembolaget att gå till – vad köper du?
– 2020 Château Bonnet Blanc – en überkrispig och välgjord vit bordeaux som sitter som en smäck både till ostronen och brieosten jag har med mig.

En klassisk vin- och matkombination som helt klart är överskattad?
– ’Jakten på den perfekta kombinationen’ skulle jag säga är överskattad. Den finns väl knappt, och det blir bara ängsligt. Jag jobbar med breda penseldrag när jag väljer mat till drycken här hemma och är inte den som letar efter arombryggor. Jag går mer på vinets struktur – fylligt, krispigt, juicigt eller moget – och sen äter och dricker jag det jag är sugen på.

Vilken är din mest minnesvärda dryckesupplevelse?
– Det är klart att jag skulle kunna säga ’när jag fick smaka en La Tâche 1989’, men en upplevelse innefattar ju så mycket mer än att få ett litet smakprov dyrt vin under arbetstid. Skulle snarare säga när jag drack billig, lokal chenin blanc på en pir vid Loire mitt i natten med goda vänner och kände den ljumma sommarvinden.

Foto: Alamy

Vad bjuder du svärföräldrarna på?
– Något mulligt från Rhônedalen – Crozes-Hermitage är ett säkert kort, en stil jag uppskattar själv dessutom.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.