Annons

Åk på smakresa genom Sverige i höst

Den som vill få en unik semesterupplevelse behöver inte åka långt bort.
Den som vill få en unik semesterupplevelse behöver inte åka långt bort.

Musterier, slottsträdgårdar, hummerfiske, svamputflykter, syltkokning och matlagningskurser. Hösten är här och landet svämmar över av matupplevelser. Här är tio underbara resmål.

I höst byter många ut resan utomlands mot en weekend i Sverige. Och vad kan väl då vara bättre än några dagar i skördetidens tecken? Den som vill få en unik semesterupplevelse behöver inte åka långt bort.

– Den svenska hösten bjuder på så härliga matupplevelser runt om i hela landet. Sverige är ju kanske som vackrast i brytningstiden mellan sensommarvärme och klarare höstluft, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Allt fler väljer att åka tåg på semesterresan, efter en nedgång under våren. Fortfarande är trygghet i fokus både hos både SJ och kunderna.

– Trygga resor är naturligtvis viktigast just nu, men viljan att resa klimatsmart finns kvar. Fler väljer återigen tåget och det är tydligt att många kunder uppskattar våra åtgärder för trygga tågresor, som ombokningsbara biljetter, lägre beläggning på snabbtågen och möjlighet att välja plats där du kan sitta ensam, säger Tobbe Lundell.

Här är tio resmål som alla nås lätt med tåg.

Nyöppnat i Ådala

I vårt allra främsta odlingslandskap, Skåne, vimlar det av gårdar och landsortkrogar som är värda ett besök. I Ådala, norr om Trelleborg, ligger nyöppnade Weinbergs Hotell med restaurang, en rustik gårdsbistro med fokus på råvaror från lokala bönder. Restaurangen har fått fin kritik av bland annat White Guide.

Resa dit: SJ-tåg till Malmö, Pågatåg till Trelleborg sedan lokalbuss eller taxi i cirka 10 minuter.

Lokalt matbruk i Skrea

Matintresserade har nog redan läst om det, men det tål ändå att berättas - Halland har flera av våra mest spännande och hyllade landsortsrestauranger. Äng, Stedsan in the Woods och Skrea Matbruk för att nämna några. Den sistnämnda ligger i ett vackert kulturlandskap strax öster om Falkenberg. Här satsas det på hemvevad pasta och smårätter gjorda på lokala råvaror.

Resa dit: Tåg till Falkenberg. Därefter lokalbuss eller taxi i cirka 15 minuter.

Outdoor cooking – i Blekinge

Trenden är glasklar, och den kom innan corona. Man ska ut i naturen, ta med sig fina råvaror, plocka örter och sedan laga lyxig mat över öppen eld. Flera arrangörer har med detta i sitt utbud. En av dem är naturguiden Andreas Mattisson från Karlskrona. Han tar med sig grupper och en muurikka, en stor stekhäll, ut i Blekinge skärgård och lagar ljuvlig mat.

Resa dit: Öresunds- och Krösatåg till Karlskrona.

Big Five på Hönö

Ostron, musslor, havskräftor, räkor och hummer. Hösten är skaldjurens tid på Västkusten och från Strömstad i norr till Göteborg i söder ordnas numera skaldjurs-safaris av mängder av hotell och restauranger. Havskatten hotell och vandrarhem Hönö Röd i Göteborgs norra skärgård, är en av dem. I en safari ingår då fiske, stor middag, övernattning och frukost.

Resa dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss och färja.

Mustigt i Östergötland

Östgötaslätten är ett av våra äldsta jordbrukslandskap. Här har det odlats mat sedan 1100-talet, bland annat av cistercienmunkar på Alvastra kloster. I dag finns här en rad fina matupplevelser. I Linköping ligger ambitiösa restaurang Jord som satsar på vad naturen och landskapet kan ge, och i idylliska Borensberg vid Göta kanal finns Brunneby musteri.

Resa dit: SJ-tåg till Linköping. Sedan lokalbuss till Borensberg.

Närkontakt med Tyresta

Att plocka svamp är inte så enkelt. Det är mödosamt och inte alltid så framgångsrikt, ändock så välgörande. En alldeles gratis retreat - eller skogsbad som det heter nu för tiden. Varför inte prova Tyresta nationalpark, söder om Stockholm, som är en av våra finaste urskogar? Parken erbjuder även guidning, lanthandel med gårdsodlade grönsaker och boende för den som vill göra besöket till en helgupplevelse.

Resa dit: SJ-tåg till Stockholm. Sedan pendeltåg och lokalbuss.
Att göra utflykter hit på en vardag är att föredra, för den som har möjlighet, för att undvika trängsel.

Insyltat i Rättvik

En kurs i tiden. Ja, det får man kalla Yvonne Björs kurs i kokning av sylt, marmelad och gelé. Hon är medlem i Svenska Syltningssällskapet och hennes geléer och marmelader kokas i koppargryta över gaslåga och är certifierade av Eldrimner Mathantverk, som är ett nationellt centrum för svenskt mathantverk. Kursen hålls på Björgården i Rättvik. Passa på – i höst har Björgården öppet till och med september.

Resa dit: SJ-tåg till Rättvik.

Jämtländska delikatesser

De senaste åren har hantverksgjord mat fått ett enormt uppsving. Det är en kraftfull rörelse av småjordbrukare, mikromejerister, lokala bagare, syltkokare och charkuterister. Centrum för denna produktion av gårdsmat är nog Jämtland och i Östersund kan man njuta av den på Jazzkökets Saluhall. Vill man göra en rolig utflykt så tar man tåget eller lokalbussen till ekologiska Kretsloppshuset i Mörsil.

Resa dit: SJ-tåg till Östersund.

Besök ett slott

Sofiero slott, Läckö slott, Nynäs slott... Vill man verkligen känna av den skördetid vi är uppe i, så rekommenderas ett slottsbesök. Flera av våra förnämsta slott har fina köksträdgårdar och kaféer. Ska man framhålla ett slott, så får det bli Gunnebo utanför Göteborg. Vid sidan om trädgården finns här också ett middagsbord att hyra utomhus. För 200 kronor per person ingår då också stormkök, råvaror och recept till maträtten, bestick, fårplädar, örter från Gunnebos köksträdgård samt kokkaffe och fika.

Resa dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss eller spårvagn.

Löjrommens tid är nu

Den 27 september är det dags! Då beger sig en liten fiskeflotta ut i Bottenviken för att fiska siklöja, den minsta laxfisken som bär den åtråvärda ursprungsmärkta delikatessen Kalix Löjrom. Fisket pågår under två till tre veckor. Löjrom, som också kallas Bottenvikens guld, kan avnjutas på någon av Luleås omtalade krogar, sex av dem är omnämnda i White guide.

Resa dit: SJ-tåg till Luleå

Annons
Detta är en annons från SJ, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.