Annons

Tänk på det här när du renoverar badrummet

Foto: BOMBAERT Patrick

Kakel eller våtrumsmatta? Vägghängd toalettstol eller traditionell? Anlita hantverkare eller göra det själv?

Ja, frågorna kan vara många när man bestämt sig för att renovera badrummet i villan.

Här tipsar skadechefen Jenny Rudslätt om vad som är viktigt att tänka på när du ska uppgradera badrummet.

Ingen vill väl drabbas av en vattenskada i badrummet men tråkigt nog är det precis vad många råkar ut för. Statistik från Vattenskadecentrum visar nämligen att de allra flesta fukt- och vattenskador i svenska hem sker i just badrummet.

Men som tur är finns det mycket du kan göra själv för att förebygga vattenskador.

Risken för vattenskada är större i ett äldre badrum, därför kan det vara en god idé att renovera badrummet när det börjar bli gammalt. Men hur gör man det på bästa sätt? Hur gäller försäkringen när något går fel? Här delar Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If, med sig av sina bästa tips för en lyckad badrumsrenovering.

Fördjupa dina kunskaper i badrumsrenovering - läs mer om ROT-avdrag, behöriga hantverkare och annat viktigt

Planera

Fundera noggrant igenom hur badrummet ska utformas och vilka behov det ska fylla. Vill ni ha badkar eller dusch? Ska en tvättmaskin få plats? Behöver du dubbla handfat eller räcker det med ett? Vilken stil gillar du? Skriv gärna ner dina önskemål och sök efter inspiration på nätet.

Foto: Gilles ARROYO
Gilles ARROYO
Foto: Gilles ARROYO

Gör en budget

Att renovera ett badrum kostar en hel del och ju större förändringar desto mer måste du vara beredda att betala. Därför är det bra att göra en badrumsbudget. Tänk på att om ni du ska flytta golvbrunn, WC och avlopp så blir det dyrare. Ska du dessutom installera golvvärme, spotlights eller tvättmaskin så innebär det högre kostnader. Val av kakel och klinker samt inredning påverkar givetvis också kostnaden.

Anlita en certifierad hantverkare

När du gått igenom vad ni vill ha och vilken stil du föredrar är det dags att börja leta efter hantverkare. Hör dig gärna för i bekantskapskretsen om tips på bra hantverkare. Du kan också gå in på branschorganisationernas hemsidor och leta där. Det är nämligen viktigt att anlita hantverkare som följer de branschregler som gäller för badrumsrenovering. Ta dig därför tid att och se till att anlita en hantverkare med våtrumscertifiering. Om du  ska renovera själva är det viktigt att du har goda kunskaper om och de följer branschregler som gäller – annars finns det risk att försäkringen inte gäller vid en eventuell skada. Tänk på att vissa jobb som rör VVS och el alltid måste utföras av en fackman.

Vissa försäkringsbolag kräver att du kan visa ett våtrumsintyg - ett kvalitetsintyg på att badrummet är gjort enligt branschreglerna. If har inget krav på våtrumsintyg, men det är ändå bra att be om ett sådant.

Det är viktigt att anlita hantverkare som följer de branschregler som gäller för badrumsrenovering

Se upp med ny design

Ny design må vara en fröjd för ögat men se upp – designen kan vara mer estetisk än funktionell. Nuförtiden är det vanligt med golvbrunnar som löper längs med väggen.

Den här typen av brunnar kan medföra att vatten samlas intill väggen vilket i värsta fall kan leda till en vattenskada. En  brunn i mitten av golvet är därför att föredra. Ett annat exempel på ny design är vägghängd toalett. Dessa WC-stolar är snygga och populära men kan i värsta fall orsaka fuktskada om toaletten inte installeras enligt de VVS-regler som gäller.

En brunn i mitten av golvet är att föredra

Kakel ska inte ligga på golvet

Kakel bör under inga omständigheter läggas på golvet. Kakel ska sitta på väggen medan klinkers läggs på golv. Kakel är nämligen inte anpassat att gå på och står inte emot vatten lika bra som klinkers.

Hur mår din villa? Läs mer om hur du kan göra en hälsocheck av ditt hus

Så kan du förebygga vattenskador

Tänk på att vårda ditt nya badrum. Jenny Rudslätt har några enkla tips om hur du förebygger vattenskador i badrummet.

  1. Rensa golvbrunnen minst en gång i månaden för att få bort hår och annat som har en tendens att fastna.
  2. Använd gärna en fönsterskrapa i duschen så att golvet får torka mellan duschningarna.
  3. Se också till att det inte läcker vatten från blandaren och var observant på avvikande lukter, fläckar, svartmögel och sviktande golv.

Se till att du har rätt villaförsäkring

Att ha en bra villaförsäkring är a och o. Ifs villaförsäkring gäller för vattenskador i badrum som är byggda enligt den byggnorm och de branschregler som gällde vid renoveringstillfället. Tänk på att det är viktigt att hålla sig till de byggnormer och regler som gäller. Ett badrum som inte utförts fackmannamässigt kan vid skada leda till utebliven ersättning.

Är din villa rätt försäkrad? Läs mer om vad If kan göra för dig