Torgny Nordin:Vägvisare till den vilda östasiatiska naturen

Dersu Uzala, spelad av Maksim Munzuk i Kurosawas film från 1975. Till höger den amerikanske zoologen Jonathan C Slaght med Blakistons fiskuv.
Dersu Uzala, spelad av Maksim Munzuk i Kurosawas film från 1975. Till höger den amerikanske zoologen Jonathan C Slaght med Blakistons fiskuv. Foto: TT, jonathanslaght.com

Det finns många människor i taigan, säger Dersu Uzala i Kurosawas film ”Vägvisaren”. Han börjar räkna upp dem: mössen, soblarna, kråkorna, vildsvinen. Ett drygt sekel efter den verklige Dersu Uzala beger sig zoologen Jonathan C Slaght till samma trakter för att hitta och skydda världens största uggla.

Publicerad
Annons

Det finns magiska böcker. Här ett exempel. För många år sedan satt jag hemma hos en god vän i Moskva. Väggarna i våningens rum täcktes av höga bokhyllor och med huvudet på sned dechiffrerade jag – ljudande som ett skolbarn – bokryggarnas kyrilliska titlar om topografiska undersökningar, postglaciala landskapsanalyser och jordartsbeskrivningar. Inte mycket magi, kan tyckas. Men så en ovanligt sliten volym med ett kort namn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons