”Tredje vågen måste bekämpas hårdare”

Vi måste nu se till att vi inte upprepar den svaga långsamma nedgången av första vågen i maj 2020, skriver Anders Björkman.
Vi måste nu se till att vi inte upprepar den svaga långsamma nedgången av första vågen i maj 2020, skriver Anders Björkman. Foto: John Sennett/KI, Claudio Bresciani/TT

Vi behöver få till ett effektivare smittskydd med bättre följsamhet i befolkningen för att reducera smitt­spridningen till ett minimum under maj. Det skriver professor Anders Björkman.

Publicerad
Annons

I slutet av februari gick Sveriges covid-19-epidemi in i ett nytt skede. Nedgången av andra vågen avstannade och ersattes av en begynnande uppgång på grund av den brittiska virusvarianten vars högre smittsamhet medförde en ny tredje våg. Med en förmodad cirka 50 procent högre smittsamhet och därmed cirka 50 procent högre R-tal var utvecklingen förutsägbar, särskilt efter vad den nya varianten redan inneburit för några andra europeiska länder. Om vi jämför situationen nu med våren 2020 är således smittsamheten högre men något färre är mottagliga tack vare högre andel immuna, som infekterats under första och särskilt andra vågen eller vaccinerats. Covid-19 smittar därför fler nya grupper som inte infekterades lika lätt förra året (barn, mer isolerade orter) medan dödligheten är lägre (färre icke immuna riskpersoner). Den nya epidemin innebär främst två saker:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons