Sex vinfynd i vintermörkret
Tre vita och tre röda. Från budget till lyx. Här är sex toppviner från de senaste veckornas provningar av gamla vinbekanta i ny årgång, viner som lyser i novembernatten och gör helgen till en fest.
2016 Jacob's Creek Semillon Chardonnay
69 kr, nr 16434, Australien, vitt, stramt & smakrikt
Jacob’s Creek är något av startpunkten i den australiska vinsagan. Flodkröken där vineriet ligger är definitivt historisk vinmark, men det var också här premiären stod för jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar på 1950-talet. I dag är detta legio i all vinmakning, då en revolution som förvandlade det slumpartade hantverket till medveten, exakt framställning där vinmakaren kan bemästra det mesta som tidigare riskerade att ödelägga en hel vinskörd.
Att kombinera semillondruvan med chardonnay är en mycket smart australisk specialitet. Till saken hör att semillon i sydöstra Australien präglas av en mycket distinkt, frisk fruktsyra som ofta förstärks genom skörd innan druvorna uppnått maximal mognad. Det ger det en perfekt balans åt den söta, tropiska fruktaromen som så många gillar i aussiechardonnay. Samtidigt förstärks vinets utvecklingspotential. Nu är väl detta inte tänkt som ett lagringsvin, men själv räds jag inte att spara det fram till nästa sommar. Dov, väldefinierad, ännu oförlöst doft. Fruktig, fullmatad smak i rund, uppmjukad stil. Ett enkelt, mycket välgjord och mångsidigt fredagsvin som passar de flesta och det mesta där vitt vin känns angeläget.
2016 Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc
75 kr, nr 2035, Sydafrika, vitt, stramt & smakrikt
Mycket har sagts om Sydafrika på senare tid. Kleine Salze är en av de vingårdar som arbetar aktivt både för klimat och arbetsmiljö. Egendomen ligger i utkanten av Stellenbosch och rymmer förutom vingården både hotell, en av områdets bästa restauranger och en golfbana. Vinlistan är bred och bjuder såväl prisvärda budgetviner som excellenta samlarviner. Chenin Blanc har blivit något av en sydafrikansk specialitet på vitvinssidan och är landets vanligaste druvsort med över en femtedel av den totala vingårdsarealen.
Det mesta av detta destillerades förr till enkel brandy och det är först på senare år som landets vinmakare har insett dess potential. Smakprovet här kommer från så kallade bush vines, fristående vinstockar som beskurits till upprättstående buskar där druvorna får både skydd mot den gnistrande solen och svalka genom att bladverket släpper genom vinden från havet. Doften är utmärkt, god och välmatad med ren frukt och solmogen rondör. Smaken följer samma kompass med en lång, rik och bestämd frukt i rejäl och klart imponerande stil som passar både till stekt fisk, skaldjur, sallader och stekt kyckling.
2015 Couvent des Jacobins Blanc
139 kr, nr 5798, Frankrike, Bourgogne, vitt, stramt & smakrikt
Chablis är ett viktigt skäl till att Frankrike rusat upp till andraplatsen när det gäller Systemets försäljning av vita viner. Här befinner vi oss emellertid längre söderut i Bourgogne och stilen skiljer sig rejält, även om druvsorten är densamma: chardonny. Där chablisen är iskall och äppelfruktig är denna bourgogne rundare, fetare, mjukare och mer smörig än syrlig. Lika gott det. Doften är vidöppen och klart övertygande med mycket inbjudande, gulfruktig druvarom, fina mineraler och tveklöst ursprung.
Smaken är läckert uppbyggd och för priset smått sensationell, den kanske bästa årgången någonsin av detta vin, i mycket förnäm, mättad och förförisk stil. Drick det till finare fiskrätter, plattfisk som vänts i mjöl och stekts i smör, fiskgratäng som simmar i vinsås, hummersoppa, en gräddig, senapskryddad kycklinggryta eller vad helst du kan komma på i den högre köksskolan.
2015 Roodeberg
89 kr, nr 7451, Sydafrika, rött, mulligt & eldigt
KWV är en ledstjärna när det gäller Sydafrikas framgångar som vinland, men också en progressiv aktör när det gäller att kapa banden till apartheid i vinbranschen. Företaget grundades 1918, då som ett kooperativ, men är i dag ett modernt aktiebolag med en ägarmajoritet ur den färgade befolkningen. Tyvärr hindrar det inte att försäljningen av sydafrikanskt vin de senaste åren har sjunkit dramatiskt, till skada både för landet och dem vi vill stödja. Det är tråkigt ur alla aspekter, inte minst när vinerna smakar så bra som denna trotjänare. Doften är mustig och varmfruktig med toner av mörka bär, fat och ett stråk av torkade örter. Detsamma gäller smaken som är sammansatt och för priset både ambitiös och matvänlig i ursprungstypisk, väl balanserad stil.
2015 Barbera d'Alba Luigi Voghera
109 kr, nr 2365, Italien, Piemonte, rött, mulligt & eldigt
Luigi Voghera är en väl respekterad producent i Piemonte med viner i en stil som rymmer såväl modernitet som respekt för både traditioner och råvara. Att kalla detta klassiskt är både talande och missvisande: smakmässigt är det rent, frisk, lätt och lättgillat i en stil som känns högst tidstypisk, men också rymmer höga ambitioner och otvungen, ursprungstypisk design där druvsorten står i fokus. Detta kan låta självklart, men är tyvärr inte det när det gäller barberadruvan som numera finns i alla tänkbara varianter, från tungt ekdominerade till högoktaniga russintorkade sötsaker.
Här kommer druvorna från egna odlingar och äldre, handskördade vinstockar med en ålder mellan 30 och 40 år. Vinet har jäst i rostfria ståltankar för maximal fruktarom och en tiondel har sedan getts en tids mognadslagring på stora ekliggare, innan vinet blandades och buteljerades. Resultatet visar sig i en dov, märgfull doft och en härlig, druvtypisk smak med både djup och finess i fullt drickfärdig, men också högst utvecklingsbar, sammansatt, mycket välgjord stil. Ett strålande rödvin med ett användningsområde som sträcker sig från fisk och fågel till pasta, pizza, sallader och kött i de flesta varianter.
2013 Domaine Santa Duc Gigondas Aux Lieux Dits
219 kr, nr 74048, Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, mulligt & eldigt ekovin
Vinmakaren Yves Gras var i Stockholm nyligen för att fira att hans 2014 Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes kvalat in på folkets röst och lanseras i Systembolagets grundsortiment över hela landet i december (nr 73018, 116 kr), ett av årets mest välkomna nytillskott och ekovin dessutom. Samtidigt passade han på att visa upp resten av sina viner, däribland detta som jag glömt bort hur gott det smakar. Även det tillhör vinlistans mest självsäkra fullträffar i en synnerligen välgjord, ambitiös och klingande ren, matvänlig stil. Doften är mullrande märgfull, smaken generöst ursprungstypisk: örtig och köttig med både djup och finess i fullt drickfärdig, men också högst utvecklingsbar, sammansatt och fruktmättad karaktär. Vingården är ekocertifierad och tre fjärdedelar av druvbuketten är grenache, kryddad med stråk av mourvédre, cinsault och syrah från gamla stockar.
Efter jäsningen har vinet mognadslagrats dels i stora liggare, dels i mindre, huvudsakligen äldre fat som inte överdriver ektonerna, innan det buteljerats ofiltrerat för att inte det minsta ska gå förlorat på vägen till det dukade bordet. Drick det till vildand, ren, älg eller annan smakrik vintermat och njut i stora glas som lyfter både doft och smak till det magnifika.