Georg Baselitz ställer ut på Moderna museet
Georg Baselitz ställer ut på Moderna museet Foto: Lars Pehrson

Tyska ”hjältar” skapade med aggressiv kraft

Det går inte att tänka sig tysk samtidskonst utan Georg Baselitz, 78. Som en bulldozer har han plöjt sin bana genom den internationella konstscenen. Nu öppnar retrospektiven ”Hjältarna” på Moderna museet.

Publicerad

Det är inte allra första gången Baselitz visas i Stockholm. Det skedde redan 1995 på Magasin III med en svit mindre 90-talsmålningar, några av hans karakteristiskt grova skulpturer och en hommage till en av hans idoler, den svenske 1800-talskonstnären CF Hill, ett uttryck för Baselitz livslånga fascination för särlingskonst.

När Georg Baselitz nu presenteras med en riktigt stor utställning, ett sjuttiotal målningar i flera av museets finaste salar, är det inte med nya verk. Vi får till exempel inte se något ur den serie fem meter höga självporträtt som väckte uppmärksamhet på Venedigbiennalen 2015, inte heller några av hans många versioner av en deformerad och patetisk Hitler eller brutalt plockade tyska örnar. Alltsammans upp och nedvänt och stående på huvudet, något som varit konstnärens kännetecken sedan 1969. Utan det som visas är ”Hjältarna”, en stor svit 50 år gamla målningar, skapade av en 27-årig konstnär under ett hyperintensivt år från sommaren 1965–1966.