”Manligheten i dag tål ingenting”

Geir Gulliksen upplever inte att han som författare har nytta av att vara förläggare: ”Som författare har man större nytta av att kunna få läsa helt fritt. Men det handlar också om att skrivandet är så skört – jag börjar alltid från noll-”
Geir Gulliksen upplever inte att han som författare har nytta av att vara förläggare: ”Som författare har man större nytta av att kunna få läsa helt fritt. Men det handlar också om att skrivandet är så skört – jag börjar alltid från noll-” Foto: Baard Henriksen

Han är förläggaren bakom Karl Ove Knausgård och Linn Ullmann. Men nu vill norske Geir Gulliksen fokusera på sitt eget författarskap. Och prata om kärlek och jämställdhet, huvudtemat i hans hyllade roman ”Berättelse om ett äktenskap”.

Lina Kalmteg
Publicerad
Annons

Det är september även i Oslo. Men på ytan luras staden just den här dagen och ser mer ut som november. Ett envist mellanting mellan fukt och regn kryper in under huden och himlen är kompakt grå.

Det är alltså en strålande dag för att träffa författaren Geir Gulliksen i hans villa i utkanten av staden. Inte för att han själv ger ett depressivt intryck i sitt vita, ljusa vardagsrum med mjuk pianomusik flödande ur högtalarna utan för att det passar hans senaste roman, kritikerrosade ”Berättelse om ett äktenskap”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons