RecensionNy poesi

Tiden är en morSorgen efter modern på nagelsalongen berör

Ocean Vuong, född i Saigon och utbildad i USA, debuterade med diktsamlingen ”Natthimmel med kulhål”. Han fick en stor internationell publik med sin första roman ”En stund är vi vackra på jorden”.
Ocean Vuong, född i Saigon och utbildad i USA, debuterade med diktsamlingen ”Natthimmel med kulhål”. Han fick en stor internationell publik med sin första roman ”En stund är vi vackra på jorden”. Foto: Mattias Lundblad

Ocean Vuongs sorgedikter vänder sig bort från samtidens besatthet av litteraturen som jagspegel. Hedvig Ljungar påminns om Roland Barthes mammadagbok.

Publicerad
Annons

”Jag har upplevt min mors sjuka och därpå döende kropp”, skrev Roland Barthes i ”Sorgedagbok”, en samling reflektioner om att förlora en mor, nedtecknade under två år. Frasen inleder dikten ”Kära Rose” i Ocean Vuongs nya diktsamling ”Tiden är en mor”. Också detta är en bok om en mamma som dör. Hennes namn, Hồng, betyder ros.

Ocean Vuong debuterade med diktsamlingen ”Natthimmel med kulhål” (på svenska 2017), vilken följdes av den hyllade romanen ”En stund är vi vackra på jorden” (på svenska 2020). En mamma finns med i bägge böckerna och har en framträdande roll i romanen, som handlar om en pojke och hans mor som är inflyttade till USA från Vietnam. Den skrevs som ett brev till en mamma som aldrig lärde sig läsa, och precis som hon arbetar mamman i ”Tiden är en mor” på en nagelsalong.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons