RecensionNya filmer

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheterStjärntätt och visuellt maffigt i kärt återseende

Ondsinte Grindelwald som numera spelas av Mads Mikkelsen.
Ondsinte Grindelwald som numera spelas av Mads Mikkelsen. Foto: Warner Bros

Magin från Harry Potter-filmerna uppnås inte riktigt, men nära inpå. Den tredje delen i ”Fantasiska vidunder”-serien är också den hittills mest lyckade med Mads Mikkelsen i rollen som ondsint skurk.

Publicerad
Magizoologen Newt Scamander (Eddie Redmayne) med sin magiska varelse.

Magizoologen Newt Scamander (Eddie Redmayne) med sin magiska varelse.

Foto: Warner Bros
Albus Dumbledore (Jude Law) och resten av gänget.  Förutom Newt hittar vi återigen hans bror Theseus (Callum Turner) mugglaren Jacob (Dan Fogler), samt professor Lally (Jessica Williams) i en större roll som allvetande följeslagare.

Albus Dumbledore (Jude Law) och resten av gänget. Förutom Newt hittar vi återigen hans bror Theseus (Callum Turner) mugglaren Jacob (Dan Fogler), samt professor Lally (Jessica Williams) i en större roll som allvetande följeslagare.

Foto: Warner Bros
Annons

Att det skulle ta fyra år mellan andra och tredje kapitlet i David Yates och JK Rowlings före­gångare till Harry Potter var knappast planen. Men så är det en filmproduktion som kantats av unika svårigheter – pandemin, förstås, men också Rowlings kritiserade uttalanden om transpersoner, och så det faktum att den utfrysta Johnny Depp fick rollen som superskurken Grindelwald.

Rowlings åsikter ryktas vara anledningen till att tidigare huvudrollsinnehavaren Katherine Waterston knappt är med i den nya filmen, medan Depp-problemet fick en mer radikal lösning: han ersattes helt enkelt av Mads Mikkelsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons