Bästa brygderna till påskbuffén

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Öl passar bra till det lite salta påskbordet. SvD:s panel har testat 2022 års påsköl och delat ut betyg.

Thomas Berglund, Bosse Brink
Publicerad
Annons

1 / 10

Pumpviken Påsköl
nr 1341, 5,8 %, 50 cl, 30,50 kr, Nynäshamns Ångbryggeri

Betyg: 6 av 6

Påsken firas till minne av Jesu uppståndelse, men vi firar också varje år Pumpvikens återkomst. Det handlar nämligen om en ”strong mild ale ” i världsklass, frågan är faktiskt om det finns någon bättre. Brödigt med inslag av engelsk fruktkaka och knäckiga toner av citrus, bär och ljus choklad. Ett harmoniskt öl som matchar påskens milda maträtter till perfektion.

Annons
Annons

2 / 10

Oppigårds Easter Ale
nr 1374, 5,3 %, 50 cl, 29,50 kr, Oppigårds Bryggeri 

Betyg: 5 av 6

Oppigårds snygga halvlitersflaska är ett givet inslag på varje påskbord av klass. Brygden inleder friskt och fruktigt med en snygg humleprofil och välbalanserade toner av malt, citrus, apelsinmarmelad och knäck. Den lätta sötman vägs upp av en fin beska. Kanske lite mer endimensionellt än vi är vana vid, ändå är detta tveklöst rätt val till påsklammet.

Annons
Annons

3 / 10

Jämtlands Påsköl
nr 1385, 6,0 %, 33 cl, 23,50 kr, Jämtlands Bryggeri 

Betyg: 5 av 6

Jämtlands bjuder som vanligt på två sorters påsköl med olika styrka och smak. Och som vanligt föredrar vi den starkare varianten. Fylligt (”en rejäl kropp” som vi plägar säga) med en liten sötma och sammansatta smaker: Toffee (inte ett övermått smörkola som i Jämtlands andra påsköl), ett stråk av rotsaker, torkad frukt och pomerans. Ett maxat val till laxen!

Annons
Annons

4 / 10

Finn Easter Lager
nr 10926, 4,5 %, 33 cl, 19,80 kr, Brygghuset Finn

Betyg: 5 av 6

Brygghuset Finn i Landskrona fortsätter att leverera vid de stora svenska högtiderna. Årets Easter Lager är mörkt och maltigt, en mycket bra fyllighet för att hålla mellanölstyrka (en extra prick på tärningen för det). Ett bra matöl med toner av mörkt bröd, nötter och eftersmak av choklad, men här finns också friskt bäriga inslag med stråk av äpplen och körsbär.

Annons
Annons

5 / 10

Waxholm Påsköl
nr 37320, 5,7 %, 50 cl, 29,90 kr, Waxholms Bryggeri

Betyg: 4 av 6

En produkt i det lokala sortimentet har lite kuppartat trängt sig in bland storheterna. Ett mycket ”drickvänligt” påsköl från Rindö, som när detta skrevs fanns i nio butiker (men som går att beställa). Waxholm Påsköl bjuder på friska och fruktiga toner parade med en fin beska samt inslag av mörkt bröd, choklad, nötter, dadlar och sirap. Mer för prat än mat kanske.

Annons
Annons

6 / 10

Mariestads Påsköl
nr 1315, 5,8 %, 50 cl, 19,80 kr, Spendrups

Betyg: 4 av 6

Mariestads är de breda massornas öl men vi brukar inta en skeptisk hållning. Årets påsköl överraskar dock positivt, det var nog länge sedan vi delade ut en fyra. Även om beskan känns lite kärv till att börja med. Brödigt, maltigt och karamelligt med inslag av citrus. Ett rätt enkelt öl som inte sticker ut på något vis, men som gör jobbet väl så länge det är väl kylt.

Annons
Annons

7 / 10

Wisby Påsköl
nr 1390, 6,0 %, 33 cl, 20,90 kr, Gotlands Bryggeri

Betyg: 4 av 6

Gotlands Bryggerier, en utlöpare från Spendrups, gör oss aldrig besvikna – men i likhet med Oppigårds är man inte riktigt, riktigt på topp i år. Det inleder bra men eftersmaken är väl kort med en distinkt beska långt bak i munnen. Med en lätt sötma och inslag av knäckebröd, aprikos, nötter och apelsinskal kan vi nog ändå tänka oss att det här är det bästa valet till sillen.

Annons
Annons

8 / 10

Jämtlands Påskebrygd
nr 1338, 4,5 %, 33 cl, 22,50 kr, Jämtlands Bryggeri

Betyg: 4 av 6

Gillar du öl med tydliga inslag av smörkola är Jämtlands Påskebrygd ett självklart val. Publikfriande men inte jolmigt, snarare friskt med inslag av frukt och citrus. Sött men inte sliskigt, en fin beska gör sitt för balansen. Man har också lyckats kombinera låg alkoholstyrka med fyllig kropp. Även om den här brygden inte helt faller oss på läppen kan den säkert vara rätt för dig!

Annons
Annons

9 / 10

Nääs Påsköl
nr 11508, 5,3 %, 33 cl, 19,90 kr, Nääs Gårdsbryggeri

Betyg: 4 av 6

En mycket fruktig påskbrygd från Nääs Gårdsbryggeri i Ydre med blygsamma givor av både malt eller humle. Kan det fungera? Jomenvisst, vi gissar att det kanske är det bästa valet för dig som inte brukar dricka öl, men som heller inte vill vara hänvisad till påskmust? Brödigt, tänk kavring, och lätt gräsigt, med toner av sirap, kryddor, choklad, röda bär och pomerans.

Annons
Annons

10 / 10

Mikkeller Weird Weather
nr 1956, 0,3 %, 33 cl, 21:90 kr, De Proef, Belgien

Betyg: 5 av 6

Dessvärre kan inget av årets alkoholfria påsköl, Mariestads och Nils Oscar, rekommenderas. I stället tipsar vi om ett annat alkoholfritt öl som passar bra på påskbordet. ”Weird Weather” är inspirerad av ölstilen NEIPA, med inslag av ananas, sockerkaka, vitpeppar, honung samt citrus. Och aprilvädret är ju ofta rätt ”weird”.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons