Kronprinsessan Victoria.
Kronprinsessan Victoria. Foto: Staffan Löwstedt

Kronprinsessan: ”Ridån gick verkligen ned”

Kronprinsessan Victoria beskriver nedsläckningen av kulturen under pandemin som brutal. Nu berättar hon om sin syn på kulturens betydelse och starka upplevelser – och om sin skepsis mot svenska versionen av tv-serien ”The Crown”.

Text: Ylva Lagercrantz Spindler. Foto: Staffan Löwstedt.
Uppdaterad
Publicerad

”Släpp aldrig in en prinsessa i ett slott”, skojar kronprinsessan Victoria när portarna öppnas till Gripsholm i Mariefred, exklusivt för henne. En prinsessa på vift – och på till synes strålande humör denna vackra försommardag i juni. Ur Säpos suv hoppar också hunden Rio ut, tätt följd av kronprinsessans tjänstgörande adjutant, överstelöjtnant Miguel Riera. Vid vindbryggan möter sedan en hel stab upp: Paulina Landin, tillförordnad slottsfogde, Morgan Gerle, chef för den publika verksamheten, samt enhetschefen Josefine Lindqvist. Senare ansluter också Gripsholms trädgårdsmästare, Madelen Månmyr, samt hovjägare Peter Vilidu.

När vi senare rör oss mot äppelodlingarna och hjorthagen är det däremot märkligt få som tar notis om att det är Sveriges blivande regent de möter på sin morgonpromenad. Så är hon också som vilken annan hundägare som helst och plockar upp efter sin vovve på den välklippta gräsmattan trots att hon är omgiven av ett helt entourage. Skillnaden är kanske att det i hennes fall följs det av ett ”nu kommer ni bara välja bilder där jag plockar upp hundbajs!” riktat mot SvD:s fotograf Staffan Löwstedt.