ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tuff sommar väntar förlossningsvården

Av de 19 regioner som svarat på TT:s enkät uppger över hälften att de inte har tillräckligt med barnmorskor för att klara bemanningen på alla förlossningsavdelningar i sommar. Arkivbild.
Av de 19 regioner som svarat på TT:s enkät uppger över hälften att de inte har tillräckligt med barnmorskor för att klara bemanningen på alla förlossningsavdelningar i sommar. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En majoritet av regionerna har svårt att bemanna sina förlossningsavdelningar i sommar. Det saknas barnmorskor och läget beskrivs som tufft.

– Det är mycket sämre och tuffare i år att få tag i vikarier än vad det någonsin har varit, säger Anna Hörsne-Malmborg i region Gotland.

Alice Nordevik/TT
Publicerad

Brist på barnmorskor, semestertider och en vård som inte kan skalas ner eller pausas. Runt om i landet pusslas det febrilt för att få ihop bemanningen inom förlossningsvården i sommar.

– Det föds lika många barn även på sommaren, så det går inte att dra ner. Det är samma tryck året runt, säger Magnus Hedström, områdeschef i region Västerbotten.

Laddar…