ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

I det vildaIngen människa är tam: kusligt om sexualitet

Lisa Zetterdahl är född 1983 och bor i Malmö. För sin debut, diktsamlingen ”Hästar”, nominerades hon till Borås Tidnings Debutantpris.
Lisa Zetterdahl är född 1983 och bor i Malmö. För sin debut, diktsamlingen ”Hästar”, nominerades hon till Borås Tidnings Debutantpris. Foto: Julia Lindemalm

Styckmordshuset står i förbindelse med det nyrenoverade hemmet med blomluktande kök i Lisa Zetterdahls krävande bok. Abram Martina Lowden associerar till kriminalromaner.

Abram Martina Lowden
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Först ser Lisa Zetterdahls ”I det vilda” ut att vara en instabil konstruktion. Tre olikartade berättelser lutade mot varandra, grannar i bokens rum och tid: svensk landsbygd, någon gång runt 1990. Noveller, kanske? Roman? Verkligen?

Men under läsningen vävs delarna samman. Konsekvent arbetar Zetterdahl med återkomster, variationer och speglingar, såväl i övergripande motiv som på detaljnivå. Effekten blir en intrikat kuslighet. De där två husen, dockorna, kaninerna – är de lika, eller är de samma? Styckmordshuset och skogsrucklet står i förbindelse med det nyrenoverade hemmet med blomluktande kök. De säger: även du kan överges. Även du kan bli en mordplats.

Laddar…