Idrottsvecka i Rinkeby: ”Fotboll och handboll är roligast”

Barn i Sverige rör på sig för lite enligt en rapport från Generation Pep.

Aref och Sasha tillhör inte den skaran, och deltar på Rinkeby idrottsvecka som är fullproppad av idrottsaktiviteter.

Kristin Westesson
Publicerad
Aref, 10, tycker att handboll och fotboll är de roligaste sporterna. Foto: Adam Sundman

Aref, 10, är svettig. Det är en av årets hetaste dagar och under förmiddagen har flera aktiviteter stått på schemat. Fotboll, handboll, gymnastik, volleyboll, badminton och teater är bara några av sakerna som deltagarna på Rinkeby idrotts- och kulturkamp får chans att prova.

– Fotboll och handboll är roligast, säger Aref.

Enligt en undersökning som Generation Pep har gjort på barn och unga mellan 4 till 17 år, rör sig unga i Sverige allt för lite. Folkhälsomyndigheten, FHM, har målsättningen att alla unga mellan 6 till 17 år ska röra sig minst 60 minuter per dag, något som bara två av tio barn gör enligt Pep-rapporten.

Aref och Sasha tycker båda om att idrotta, och gör det flera gånger i veckan. Foto: Adam Sundman

FHM rekommenderar också fysisk aktivitet som stärker muskler och skelett minst tre gånger i veckan och att långa perioder av stillasittande bör brytas av med rörelse. Campen i Rinkeby, som också arrangeras i Akalla By, vill uppmuntra unga till att börja med någon sport på fritiden.

– Det är ett bra tillfälle att få prova på olika sporter och det har varit ett högt tryck att få vara med, säger Sonja Dousa, från Kista SC som är verksamhetsansvarig för campen.
Aref känner till rekommendationen om fysisk aktivitet.

– Vi har pratat om det i skolan. Jag brukar röra mig minst 1,5 timmar varje dag, säger han och berättar att de fått aktivitetsklockor i skolan som registrerar hur mycket de rör sig.

Till vardags spelar han fotboll, back och högerytter, i Spånga IS och drömmer om att en dag bli proffs i Real Madrid. Även när han inte tränar med laget brukar han gå ned till fotbollsplanen då och då.

– Jag går dit när jag har tråkigt och spelar lite, säger han.

Fotboll är den stora favoriten, men på campen är det något annat som är höjdpunkten – vattenkriget. Det tycker även Sasha, 7, är det roligaste. Hon kom hit från Ukraina i mars, med sin bror och mamma – pappa är kvar i Ukraina – och har flyttat in hos mormor i Bredäng.

– Handboll är roligast, berättar hon via sin tolk.

Sasha är precis som Aref förtjust i bollsporter, men campen är också ett bra ställe att träffa nya kompisar på och öva på svenskan. I det supervarma vädret har Sasha lärt sig en mening som kan vara bra att kunna:

– Jag gillar att simma.

Prova 10 nr av SvD Junior för endast 199 krjunior.prenservice.se