Inrikesministern: ”Det är fullt normalt att vara rädd”

Juniorreportern Tiffany fick träffa Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) i Visättra söder om Stockholm och ställa frågor om skjutningar.
Juniorreportern Tiffany fick träffa Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) i Visättra söder om Stockholm och ställa frågor om skjutningar. Foto: Lisa Arfwidson

Flera barn i Sverige har råkat illa ut när kriminella personer skjutit mot dem. Tiffany träffar inrikesministern för att prata om det hemska som hände där hon bor.

Greta Hansson Vikström
Publicerad

På måndagskvällen den 16 augusti var det skottlossning i minst tre städer i Sverige – Stockholm, Göteborg och Linköping. Två unga män dog efter skottlossningen i Tensta i nordvästra Stockholm.

Några timmar tidigare, samma dag, träffar juniorreportern Tiffany Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) i Visättra söder om Stockholm.

Tidigare i sommar, i just Visättra, blev två små barn skjutna och skadades vid en gångbro.

Enligt polisen i Stockholm, fanns det inget som tyder på att det var meningen att barnen skulle träffas av skotten. De råkade bara vara ute och leka just då.

Det var vid den här gångbron som de två barnen blev skjutna och skadades den 17 juli i år. Bron ligger bara några hus ifrån Tiffanys bostad. Foto: Lisa Arfwidson

Tiffany ställer frågor till Mikael Damberg om händelsen:

Är det vanligt att barn blir skjutna?

– Det är ganska ovanligt som tur är, men det händer lite då och då. Det är hemskt.

Varför skjuter kriminella oskyldiga människor?

– De personer som håller på med vapen och är kriminella tänker att de ska skjuta på varandra, men de är så dåliga på att träffa att de skjuter bredvid och då kan andra drabbas. Det är nog inte ens meningen men det kan ju hända, att till exempel ett barn blir skjutet, när de skjuter mitt i ett bostadsområde klockan åtta på kvällen som i Visättra. Det är både farligt och dåligt, säger Mikael Damberg.

Varför blir vissa kriminella?

– Vissa personer växer upp i en familj där mycket går fel och man mår dåligt. Man kan också ha haft det tufft i skolan och inte känt hopp. Då tror en del att de kan tjäna snabba pengar på att bli kriminella.

Tiffany tycker om att gå runt i sitt bostadsområde. Ibland stannar hon vid rabatten och plockar några smultron. Foto: Lisa Arfwidson

Klyftorna i samhället, att vissa är fattiga medan andra är rika, är enligt Damberg också ett skäl till att några väljer en brottslig bana.

Tiffany som bor i Visättra, var ute och tältade med sitt yngre syskon på innergården samma kväll som de två barnen blev skjutna. Tiffany märkte ingenting av det som skedde några hundra meter bort.

– När mamma berättade dagen efter vad som hade hänt blev jag ledsen, men också lättad att vi inte hade skadats. Det känns inte så bra att bo här där det skett en skjutning nyss, men jag är inte rädd, säger Tiffany.

Efter skjutningen har hon märkt att det inte är lika många barn ute och leker längre.

– Förut brukade jag och min bästa vän som bor här, vara ute jättemycket och leka, men nu är hon mest inomhus. Många barn är rädda för att leka ute, jag märker ganska stor skillnad. Folk håller sig inne för att de är oroliga att det ska hända igen, säger hon.

Skjutningar är ett tungt ämne så det blev en allvarlig intervju. Foto: Lisa Arfwidson

Tiffany tycker att det är synd att det inte blir lika mycket lek ute längre, men hon har en lösning.

– Jag spelar spel på datorn och har vännerna online i stället. Det känns bra ändå att vi ses där.

Vad kan du säga till de barn som är rädda och inte vågar gå ut och leka längre i Visättra?

– Man kan prata med en vuxen och be den personen följa med ut, så att man vågar leka ute igen. Jag tycker att alla barn borde gå ut och leka och ha roligt, för det är ganska tryggt i Sverige trots allt. Men det är fullt normalt att vara rädd. Jag vill få ner skjutningarna för då kommer färre barn att vara rädda, säger Damberg.

Vad gör du för att stoppa skjutningarna och kriminaliteten i Sverige?

– Det viktigaste är att anställa fler poliser och se till så att de åker ut till bostadsområdena och får träffa folk som bor där. Vi sätter också upp fler kameror så att polisen kan se vem som gjort vad, så att det blir tryggare. Vi skärper också straffen för de som skjuter så att de hamnar i fängelse mycket längre, så att det blir lugnare i samhället, säger Damberg.

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons