RecensionTeater

Britt-Marie var härMörck får Britt-Maries värld att lysa

Marianne Mörck i ”Britt-Marie var här”.
Marianne Mörck i ”Britt-Marie var här”. Foto: Sören Vilks

Publikkontakt och full kontroll över rytm och komik. Marianne Mörck skulle kunna göra vilken historia som helst fängslande. I rollen som den undanskuffade Britt-Marie frambringar hon en hel värld.

Sara Granath
Publicerad
Annons

Marianne Mörck har sannerligen inte slappat i några fikarum. Hon har sjungit opera och musikal, på Stora teatern i Göteborg, på Malmö stadsteater och på Göta Lejon i Stockholm. Hon har gjort talroller på Fredriksdalsteatern i Helsingborg och regisserat ett otal operauppsättningar, för att nämna ett litet urval. På senare tid har hon medverkat i ”Bonusfamiljen”, varit julvärd och lagat mat i ”Go’kväll”, på tv. Hon har också sagt att hon mest gillar att vara hemma.

Det kan hon glömma. För nu blir det turné med 80 spelningar med Riksteatern och ”Britt-Marie var här”.  Britt-Marie förekom först i en bok av Fredrik Backman, han som också gav oss den så småningom upptinade surgubben Ove. Sen blev hon film med Pernilla August. Och nu levererar Marianne Mörck hela hennes historia ensam, i dramatisering och regi av Eva Dahlman. Så möter jag henne för första gången.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons