Henrik har 100 000 små husdjur

14-åriga Henrik framför en familjens bikupor. I en bikupa finns det omkring 25 000 bin och en bidrottning.
14-åriga Henrik framför en familjens bikupor. I en bikupa finns det omkring 25 000 bin och en bidrottning. Foto: Ari Luostarinen

Henrik blev biodlare eftersom han älskar både honung och djur. Nu sköter han om fyra bikupor i familjens trädgård.

Mia Sjöström
Publicerad

Henrik har varit biodlare sedan han var tolv år gammal. I familjens trädgård norr om Stockholm har han fyra bikupor fulla med bin.

– Bin är jätteintressanta. Det är roligt att jobba med djur och man lär sig något nytt varje gång man tittar in i kupan, säger Henrik.

På sommarhalvåret ser han till sina bin ungefär tre gånger i veckan. Ser han mycket varroa, en parasit som är farlig för bina, så behandlar han bikuporna mot dem. Två gånger varje sommar tömmer han bikupornas ramar på honung.

– Bina gör honung av blommornas nektar. Vid midsommar finns det mycket maskrosor och då brukar honungen bli ljus. I slutet av sommaren blommar andra växter och då blir honungen ofta lite mörkare, säger han.

”När jag tar ut ramarna kollar jag efter sjukdomar, ser efter om bina har lagt yngel och tittar hur honungstillverkningen går”, säger Henrik. Foto: David Bernellon

Henrik förklarar att bin kan ”prata” med varandra.

– Om de hittar ett bra ställe med mycket blommor så flyger de tillbaka till kupan och berättar för de andra bina var blommorna finns genom att göra ett slags dans.

Henrik har alltid älskat att äta honung på en macka och det var en stor anledning till att han ville bli biodlare.

– Jag har ungefär 100 000 bin totalt och i år fick vi 100 kilo honung.

Henriks husdjur. Förutom bin har familjen åtta hönor och en tupp också, som Henrik sköter om. ”Jag tycker att alla djur är jätteroliga”, säger han. Foto: Ari Luostarinen

Det är alldeles för mycket för familjen att äta upp själv så Henrik brukar sälja honungen på marknader, via Instagram eller till kompisar.

– Mina kompisar gillar min honung och tycker att det är spännande att jag håller på med bin.

Henrik har aldrig träffat någon jämnårig som har bikupor, bara vuxna.

– Men min lillasyster Lisa hjälper till och jobbar ibland.

Nu när det är höst gör Henrik i ordning bikuporna för vintern genom att fylla på med sockervatten. Det blir binas mat under vintern i stället för den honung han har tagit.

Att göra honung är verkligen ingen bisyssla! Foto: David Bernellon

– Nu har drottningen precis gjort vinterbin. När det blir kallare kommer bina sitta inne i kupan som en stor boll kring drottningen för att hålla värmen, säger Henrik.

Först i vår kommer bina ut igen.

– Tidigt på våren är det som svårast för bina för då finns det inte så många utslagna blommor än.

Henrik är aldrig rädd när han jobbar med bina.

– Bin är jättesnälla. De attackerar bara om de känner sig hotade. Är man lugn så går det bra. Jag har jobbat med bin i nästan tre år och jag har bara blivit stucken tre gånger.

I år fick Henrik 100 kilo honung! Det är mer än familjen orkar äta. Foto: David Bernellon
Färdig honung att smaska på! Foto: Ari Luostarinen
Provläs SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons