RecensionScenvår 2017

KalityRak och viktig dokumentär om det fria ordet

Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman (i förgrunden) i ”Kality”.
Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman (i förgrunden) i ”Kality”. Foto: Maryam Barari

Vittnesmål från fångar i det etiopiska fängelset Kality är utgångspunkt för en angelägen dokumentärpjäs om människor som fängslas, torteras och döms till groteska straff för sin vilja att tala fritt.

Publicerad
Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman.

Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman.

Foto: Maryam Barari
Annons

Kalityfängelset ligger elva kilometer söder om den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Här lever upp till 8 000 fångar, platsen är ett läger där fångarna själva fått bygga skjul, kyrkor och hörn där människor försöker sälja saker man återvunnit. Ett gulag av hunger, rostig plåt, vittrad cement och stanken av urin.

Martin Schibbye vet allt om Kality – här satt han och journalistkollegan Johan Persson 438 dagar efter att ha fängslats som terrorister. Nu har Schibbye tagit initiativ till en dokumentär scenuppsättning där han – tillsammans med Angelica Radvolt och David Lenneman samt en lokal journalist från den ort där iscensättningen spelas – delar med sig av vittnesmål om den etiopiska diktaturen där journalister, poeter och människor som bloggar fängslas, torteras och döms till groteska straff för sin vilja att tala fritt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons