ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
En man vilar på ett flytdon i den förorenade floden Sabarmati i Ahmadabad, Indien. Indien har svåra problem med både lokala miljöföroreningar och snabbt tilltagande koldioxidutsläpp.
En man vilar på ett flytdon i den förorenade floden Sabarmati i Ahmadabad, Indien. Indien har svåra problem med både lokala miljöföroreningar och snabbt tilltagande koldioxidutsläpp. Foto: Ajit Solanki Ill: Staffan Löwstedt

Därför står vi handfallna inför klimatkrisen

Den moderna romanen förmår inte skildra klimatkrisen. Nu krävs en ny sorts litteratur för att tackla mänsklighetens största utmaning, skriver indiske författaren Amitav Ghosh i en essä för SvD Kultur.

Amitav Ghosh
Publicerad

Världen har nu nått en punkt som saknar förlaga i historien: miljön på vår planet förändras i en takt som aldrig tidigare erfarits av människor. Vi har alla, i större eller mindre utsträckning, konfronterats med klimatförändringarnas effekter i vår vardag: vi har sett dem i plötsliga översvämningar, besynnerliga värmeböljor, oförklarliga stormar och utdragen torka. Vi kan vara förvissade om att många fler sådana effekter väntar, för även om koldioxidutsläppen skulle upphöra idag skulle somliga efterverkningar fortsätta att utveckla sig över århundraden.

Laddar…