ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Mode

Tidernas största modeprinsessa

Elegant, färgglad och stilsäker – prinsessan Dianas klädstil har trollbundit en hel värld. Nyligen öppnade utställningen Diana: Her Fashion Story på Kensington Palace i London. Vi har valt ut åtta av modeprinsessans starkaste modeögonblick.

1 / 8
Foto: Quadrillion Publishing/InSight media

Den 29 juli 1981 gifte sig Lady Diana Spencer med prins Charles av Wales. 700 miljoner människor världen över såg det tv-sända bröllopet i St Paul’s Cathedral i London. Prinsessan Diana var själv inblandad i designen av sin bröllopsklänning. Teamet som arbetade med skapelsen var hon själv och de okända designparet David och Elizabeth Emanuel. De har berättat att Diana var väldigt engagerad i att prova olika modeller och material. Till slut föll valet på brittisk vävd silke och ett nästan åtta meter långt dramatiskt släp.

2 / 8

Våren 2017 är rött och rosa en av modevärldens hetaste färgkombinationer. Prinsessan Diana hoppade på trenden redan i mars 1989, då hon under ett besök i Kuwait bar denna eleganta klänning med matchande hatt av Catherine Walker. Den London-baserade designern är känd för att ha skapat över 1 000 kreationer till Lady Di, och det var även Walker som ritade den svarta klänningen som prinsessan Diana begravdes i.

3 / 8
Foto: DAVID HARTLEY/REX

Sommar i Spanien innebar knappast Crocs och avklippta jeansshorts för prinsessan Diana. I augusti 1988 besökte den brittiska kungafamiljen spanske kung Juan Carlos sommarhus på Mallorca. Prinsessan Diana sportade en avslappnad men elegant preppylook och var klädd i en vit skjorta med axelklaffar, klarröd kjol och vita pumps. Skjortans guldknappar matchade hon med en stilren guldklocka och maffiga örhängen.

4 / 8
Foto: Courtesy Everett Collection/IBL

Under sin storhetstid på 80-talet beskrevs den London-födde modedesignern Victor Edelstein som ”Storbritanniens Oscar de la Renta”. Mest känd är han för de många klänningar han skapade åt prinsessan Diana. En av de mest minnesvärda är den hellånga aftonklänning i midnattsblå sammet som hon bar när hon dansade med John Travolta under en fest i Vita huset 1985. Kreationen kallas idag för ”Travolta-klänningen” av modehistoriker och när den såldes på auktion för fyra år sedan klubbades den för drygt 3,2 miljoner kronor.

5 / 8

Under sin tid i kungahuset bar prinsessan Diana hundratals hattar. När hon den 28 april 1983 besökte Christchurch på Nya Zeeland bar hon en beige sammetshatt med en stor fjäderprydnad som gick ton i ton med såväl hennes hårfärg som hennes puffärmade kavaj. Till det matchade hon med höghalsad volangblus och klassiska pärlörhängen.

6 / 8

29 juni 1994. Samtidigt som ett program om prins Charles otrohetsaffär sändes på brittisk tv chockade prinsessan Diana en hel modevärld när hon anlände till en välgörenhetsgala på Serpentine Gallery i en figurkramande svart ryschklänning av den grekiska designern Christina Stambolian. Dagen efter brydde sig kvällspressen knappt om att prinsen av Wales öppet erkänt sitt vänsterprasslande – den då 32-åriga Diana i den lilla svarta med stort d prydde varenda löpsedel. Några år senare sålde Diana klänningen på en Christies-auktion där pengarna skänktes till aids-forskning.

7 / 8
Foto: jonny sparks/Alamy

1985. Såpoperan Dynastin peakade och när prinsessan Diana anlände till en modevisning i en plisserad silverlaméklänning med väl tilltagna axelvaddar fick hon snabbt smeknamnet ”Dynasty Di” av skvallerpressen. Hjärnan bakom den glittrande långklänningen, den då 35-årige designern Bruce Oldfield, minns att Diana själv ville vara involverad i designprocessen ”men man fick vara snabb, hon hade inget tålamod”.

8 / 8

När Diana anlände till en välgörenhetsmiddag i Sydney 1996 fick hon allas blickar riktade mot sig. Den enaxlade blå aftonklänningen av Gianni Versace – som var en av Lady Dianas kära vänner – väckte stor sensation och har kommit att bli en av prinsessans mest berömda. Året därpå dör de båda vännerna; Gianni skjuts utanför sitt hem i Miami den 15 juli och prinsessan Diana dör i en bilolycka strax efter midnatt vid Pont de L’Alma-tunneln i centrala Paris den 31 augusti.