Viggo Cavling: Gastrobaren Penny & Bill måste välja riktning

Viggo Cavling har besökt den nyöppnade gastrobaren på Grev Turegatan – och delar ut både ris och ros.

Publicerad
Annons

Vi lever i en allt mer komplicerad värld. För 200 år
sedan träffade en vanlig människa ungefär 100 personer under en hel livstid. 2017 träffar jag ungefär 100 människor dagligen. Under ett år besöker jag nya krogar ett hundratal gånger. Självfallet dras jag till det som sticker ut, samtidigt är vanans makt stor. Jag älskar banbrytande i teorin, men ibland vill man bara ha något supergott att äta. Och något schyst att dricka.

Hur mycket måste en krog sticka ut i en komplicerad värld för att tränga igenom bruset?

Ett sätt att dyka upp på min radar är att våga säga något nytt. Det gör Penny & Bill. Krogen kallar sig ”gastrobar”. Det innebär att man helst serverar cocktails till maten. I Penny & Bills fall innebär detta mellanrätter, en ytterst vanlig storlek på maten våren 2017.

Vi återkommer till mellanrätterna, först några ord om krögaren. Bakom Penny & Bill finns Henrik Norström. Han är en av Sveriges bästa kockar, mest känd för sitt silver i kock-VM 2001, en fjäder som sitter kvar i hatten hela livet. 2017 driver Henrik krogarna Lux dag för dag, B.A.R. (Blasieholmens Akvarium och Restaurang), östasiatiska EAT och Open Café. Norströms krogar är korrekta och stundtals en aning tråkiga. Roligast brukar jag ha på B.A.R. Bäst mat äter jag på Lux.

Annons
Annons

Namnet Penny & Bill (på svenska mynt och sedlar) är en hälsning till husets förflutna. 1971, när den gråvita kåken på nedre Östermalm invigdes, höll Jordbrukets bank till här. I modern tid har kontors- och konferensanläggningen Summit suttit här. De finns fortfarande i bakgrunden, men GT30 är namnet som kommuniceras till Stureplanspubliken efter en rejäl renovering av fastighetsägaren AFA. I GT30-konceptet ingår utöver krogen ett bageri, ett gym, podcaststudio, ett kontors-hotell, eventlokaler, mötesrum och cykelgarage med verkstad. Snart öppnar uteserveringen på gården och det kommer bli en mötesplats i sommar när solen skiner. Jag gillar lokalen och den lätta stämningen i det ganska tunga och mörka huset.

Vid mitt första besök äter jag en sallad i baren på lunchen. Maten funkar, liksom mötesplatsen. Jag hejar på flera bekanta i lokalen som rymmer 65 stolar. Passar även på att köpa med ett bröd från bageriet som smakar förträffligt nästa morgon.

Kvällen efter terrorattacken återkommer jag till Penny & Bill med vänner från Köpenhamn, Vällingby och Mallorca. Vi börjar med att läsa den tjocka drinkmenyn. Längst ner i det finstilta står det att alla drinkar kostar 146 kronor. Jag inleder med en Twice as Vice, en tequila-drink. Den görs av barmästaren Josephine Sondlo som värvats från Marcus Samuelssons Eatery Social vid Skanstull. Drinken är lika röd som maffig. Blir du ställd av det stora drinkutbudet kan du
alltid beställa en mugg bål à 95 kronor.

Annons
Annons

Köket är uppdelat i två: en grill och råbar. Från den kalla stationen beställer vi in gös, kålrot, löjrom, pilgrimsmusslor och hummer. Från 95 till 160 kronor. Gösen med kockfavoriten yuzu och ostron får VG, liksom pilgrimsmusslan. Kålroten med avokado och havtorn är kladdig och alldeles för salt. Laxen funkar och löjrommen är okej utan att imponera. Maten är inte hand i handske vad gäller delning. Uppläggningarna är små och kompakta och i matsalen är det dunkelt vilket gör det svårt att se maten. Det är dock hångelvänligt i den mjuka soffan vid det runda bordet.

Kålroten med avokado och havtorn är kladdig och alldeles för salt.

Drinkarna till maten smakar gott, men det är först när det kommer in en flaska Bourgogne Blanc som måltiden liksom faller på plats. Jag vet inte om Penny & Bill vill vara en partykrog som grannen Kasai, men då måste volymen upp och stämningen i matsalen bli mer crazy. Är fokus främst själva måltiden bör man skruva åt andra hållet. Mer ljus och mindre ljud.

Vi fortsätter med grillad mat. Helst av allt vill köket servera foodtails. Alltså drink plus maträtt. Vi testar grillad kronärtskocka på spett plus Power Jab, en kryddig gindrink med rejäl isbit. Det är spännande – en gång, men jag tycker att starkspritens kompakta textur i en ofta söt omgivning slår ut min matupplevelse.

Annons
Annons


Ankan för 150 kronor har ett krispigt, sött skinn och oxfbiffen för 185 kronor är så maffigt kompakt som den ska vara. Ankan trivs bra med en smarrig hollandaisesås på ankfett. Smakerna är fram till nu hyfsat kalibrerade, men när det kommer till efterrätterna tycker jag inte alls att det bär. Vi testar alla fyra desserter på menyn och ingen är speciellt god. Fulast är sorbet på havtorn med löjrom. Vackrast är sesamglass och maräng. Men den enda rätt som når upp till 3 av 5 i betyg är rabarberna. För dryga 3000 kronor blir fyra män mätta.

Precis som ett fotbollslag i början på säsongen behöver också ett nytt kök några veckor på att spela ihop sig. Penny & Bill vill många saker samtidigt och sänder ut många olika signaler. Tanken är god, men det svåraste i vår komplicerade värld är att fokusera. När man hela tiden träffar nya människor och var sjätte minut kollar Instagram Stories i mobilen måste en nyöppnad krog välja sitt fokus och vara tydlig. Det tog lång tid för mig att greppa att namnet Penny & Bill var en hälsning till husets förflutna som bank. Jag uppfattade istället Penny & Bill som ett mysigt par med två olika temperament. Ibland vill gästerna ha en grabbig upplevelse, ibland känner de sig lite mer girly och i den bästa av världar möts dessa som två kompisar. Än har denna vänskap inte uppstått på Grev Turegatan 30, men det kommer nog till sommaren. Då ses vi på uteserveringen.

Adress:
Grev Turegatan 30

Webb:
pennyandbill.se

Atmosfär:
Eleganta drinkar: Ja

Kändiskrögare: Ja

Hamburgare: Nej

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons